Ovih 5 svakodnevnih navika i stanja uzrokuju hemoroide – mogu se lako dogoditi i vama - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 5 svakodnevnih navika i stanja uzrokuju hemoroide – mogu se lako dogoditi i vama

Shutterstock

Tri od četiri odrasle osobe iskusit će patnju s hemoroidima, a neke navike povećavaju šanse da ćete ih dobiti.

Hemoroidi su zapravo rastegnute i otečene krvne žile (koje su i inače prisutne), a nastaju kao posljedica povećanog tlaka i širenja vena u okolno tkivo. Tlak u hemoroidalnom pleksusu posljedica je prekomjernog napinjanja prilikom pražnjenja crijeva (kao posljedice zatvora), ili mnogobrojnih drugih razloga. Hemoroide dijelimo na vanjske i unutarnje. Infekcija hemoroida može uzrokovati ozbiljne komplikacije. 

Radi se o problemu koji pogađa sve veći broj Hrvata (čak oko 45% populacije), a s obzirom na to da se radi o svojevrsnoj tabu temi, mnogi se ustručavaju govoriti o tome i tražiti pomoć, a svi koji su ih iskusili znaju da simptomi nisu nimalo ugodni. I u ovom slučaja je puno važnije spriječiti nego liječiti pa pripazite na navike koje ih mogu uzrokovati, a nikako ne zaboravite na pravilnu prehranu i higijenu.

1. Podižete teške predmete

Možda mislite da je taj potez opravdan, ali nije pametno podizati kauč jednom rukom kako biste pokupili prašinu. Pritisak koji tada osjećate u rukama i leđima se javlja i na crijevima što može uzorkovati da se žile prošire kao balon, pojašnjava dr. Darren Brenner, profesor gastroenterologije. Što se sljedeće dogodi? Hemoroidi. Možete smanjiti šanse za nastanak hemoroida ako teže stvari podižete pravilno, ne jednom rukom i ne leđima.

2. Pretjerujete u teretani

Iz istog razloga vam i intenzivan trening u teretani može donijeti hemoroide, posebno ako dižete teške utege bez pažnje, dodaje Brenner. Jasno je da se želite dokazati sami sebi, ali pripazite da ne radite nešto što nije jednako vašim mogućnostima, ili da koristite utege koji nisu odgovarajući za vas.

Nikada jaja nemojte ostavljati na ovom mjestu u hladnjaku – iznenađeni?

3. Imate proljev

Jedan od najvažnijih uzročnika proljeva je prečest odlazak na toalet, iako vjerojatno mislite da bi rezultat trebao biti suprotan. No ako ste često na toaletu onda je logično da ćete više vremena provesti napinjući se  dok sjedite na toaletu. Jedino rješenje u ovom slučaju je da pronađete razlog koji stoji iza proljeva, a može se raditi o virusu, lijekovima ili nekoj bolesti, ali problem može isto tako biti samo u vašoj prehrani.

4. Ne vježbate

Svi znaju da će tjelesna aktivnost uvelike pomoći pri prevenciji raznih bolesti i stanja, isto kao i održavanje zdrave tjelesne težine. No jeste li znali da će jednako tako smanjiti šanse da se baš vama dogode hemeroidi? „Redovita tjelovježba, oko 30 minuta u danu, pomože pri regulaciji rada crijeva“, dodaje dr. Brenner. Ali to nije jednini razlog: Studija objavljena u magazinu International Journal of Colorectal Disease je otkrila da indeks tjelesne mase i hemeroidi imaju neku vezu. Za svaku točku povišenja indexa, odrasle osobe su imale oko 3.5 posto veće šanse da će imati problema s hemeroidima. Višak kilograma stvara pritisak na analno područje.

5. Trudni ste

Trudnoća je posebno razdoblje u životu žene, ali ponekad i ne tako glamurozno.
“Trudnoća vodi do pritiska na crijeva i trbušnu šupljinu radi povećanja maternice i rasta bebe, što može biti neugodno za neke žene, a mnoge će nažalost imati problema s hemoroidima i nakon što trudnoća završi. Jedno je istraživanje tako potvrdilo da oko 41 posto žena ima hemoroide, a posebno su česti u zadnjem tromjesečju i mjesecu nakon poroda.

10 simptoma koji uvijek znače da odmah morate posjetiti liječnika

Liječenje hemoroida

Liječenje hemoroida se kao i svako drugo liječenje razlikuje ovisno o stupnju razvoja bolesti. U blažim slučajevima provodi se konzervativno liječenje kojem je osnova liječenja promjena prehrambenih navika, regulacija pražnjenja crijeva, analna higijena te u krajnjim slučajevima ambulanti zahvati. U težim slučajevima potrebno je operativno liječenje i kirurški zahvati. Iako hemoroidi općenito nisu opasni, osobama koje primjećuju česte probleme s hemoroidima, te posebno ako uoče krvarenje, potreban je obavezan pregled liječnika. U prevenciji nastanka hemoroida i u njihovom uspješnom liječenju izrazito su važne prehrambene navike i uredna higijena.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo