Ovih 7 namirnica ne biste trebali jesti ako ste prehlađeni - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 7 namirnica ne biste trebali jesti ako ste prehlađeni

Iako dio jutarnjeg rituala, kava za vrijeme prehlade možda i nije najbolji napitak, tvrde dijetetičari te navode koje bi namirnice trebalo izbjegavati pod utjecajem prehlade ili gripe.

Iako su dio svakodnevne prehrane, neke namirnice, smatraju dijetetičari, ne bi trebali konzumirati ukoliko ste prehlađeni ili imate gripu, navodi insider.com

3 najbolja prirodna sirupa protiv prehlade i gripe

1. Rafinirani šećer

Dijetetičarka Sharon Palmer navodi kako bolesno tijelo treba izbjegavati sve oblike rafiniranog šećera jer može povećati upale u tijelu. Dijetetičarka predlaže svježe voće i povrće kako bi tijelu pružili potrebne nutrijente te poboljšali imunološki sustav. 

2. Alkohol 

Dijetetičarka Brooke Alpert tvrdi kako alkohol izaziva dehidraciju, a ona je u slučaju prehlade posebice štetna. Osim toga, alkohol će utjecati i na antibiotike te će u konačnici utjecati na želudac i jetru. 

3. Kofein

Dehidraciju uzrokuje i kofein, a dijetetičarka Alpert tvrdi kako je posebno opasan kada se konzumira kao zamjena za hidratacijska pića. Dijetetičarka tvrdi kako si ipak dopusti jednu šalicu kave kada je prehlađena, ali preko toga ne ide. 

4. Kisele namirnice

Dr. Elizabeth Trattner tvrdi kako je potrebno izbjegavati kiselu hranu prilikom prehlade, a posebice ako su vaši simptomi mučnina i želučani problemi. Naime, kisela će hrana nadražiti grlo ukoliko dođe do povraćanja.

5. Slane namirnice

Kao namirnica kojoj pristupamo ukoliko dođe do želučanih tegoba, slani krekeri ipak nisu najbolji izbor jer djeluju upalno, tvrdi dijetetičarka Lauren Papanos te umjesto njih predlaže konzumaciju rižinih keksa

6. Tost

Iako odlična namirnica za smirenje želudca, tost se ne preporuča konzumirati ukoliko su neki od simptoma kašalj i upala grla. Naime, zbog svoje suhoće i tvrdoće, tost će dodatno nadražiti ionako upaljeno grlo. Umjesto njega dijetetičarka Christy Brissette predlaže konzumaciju mekanije hrane kao što su jaja, jogurt, zobene pahuljice i juha

7. Mliječni proizvodi

U stanju prehlade ili gripe izbjegavajte mliječne proizvode, tvrdi dijetetičarka Scarlett Full. Dok je običan jogurt poželjan, mlijeko, sir ili sladoled ne bi se trebali konzumirati jer će dovesti do deblje sluzi i u konačnici pogoršati probavu. 

Izbjegavajte ove navike koje samo pogoršavaju prehladu

M. V. 

Foto: Shutterstock, GettyImages

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo