Zdravlje

Zdravlje

Ovih 7 simptoma mogu ukazivati na srčani zastoj – svaka sekunda je važna!

Shutterstock

Liječnici objašnjavaju što morate znati o srčanom zastoju i zašto do njega dolazi.

Srčani zastoj se ne događa samo starim i bolesnim osobama, a radi se o stanju koje je fatalno i vodi do nagle srčane smrti ako se ne reagira u nekoliko minuta. Kako se oko 80 % srčanih zastoja događa izvan bolnice, najčešće kod kuće, postoji mogućnost da će svatko od nas jednom u svom životu upravo biti svjedok srčanog zastoja te da će ta žrtva možda biti netko nama blizak. 

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv, tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba može umrijeti. Jedini postupak kojim se to može spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.
Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10 % svake minute tijekom koje se ne provodi oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje. 

Često se smatra da se ustvari radi o srčanom infarktu, ali to nije točno. Stručnjaci s Mayo klinike navode: “Nagli srčani zastoj nije infarkt. Infarkt se dogodi kada je protok krvi do srca na jednom dijelu spriječen, ali on može uzrokovati promjene na srcu koje mogu voditi do srčanog zastoja”

Jeste li u rizičnoj skupini? 

Svi su u rizičnoj skupini, ali postoje načini kako prevenirati srčani zastoj tako da prestanete pušiti cigarete, smanjite konzumaciju alkohola, održavate zdravu tjelesnu težinu i redovno posjećujete liječnika. 

Dr. Eli Friedman, sportski kardiolog navodi: “Može se dogoditi bilo kome bilo kada, to je proces u kojem srce nema pravilan ritam otkucaja ili prestane raditi i u pitanju je apsolutno hitno stanje i obrada liječnika”.

Od rijetkih bolesti u Hrvatskoj pati oko 150 tisuća ljudi – na dijagnozu čekaju godinama

Dr.  Jayne Morgan, kardiolog iz Atlante navodi kako se radi o prestanku  mehaničke aktivnosti srca s posljedičnim prekidom protoka krvi u cirkulaciji, a dr. Friedman navodi kako je puno uzroka za ovo stanje, pa to mogu biti već postojeće bolesti srca.

Simptomi koji mogu ukazivati na srčani zastoj

Stručnjaci s Klinike Cleveland navode da u više od 50 posto slučajeva, nagli srčani zastoj se dogodi bez prethodnih simptoma, ali ponekad mu mogu prethoditi:  

  1. Gubitak svijesti
  2. Brzi otkucaje srca
  3. Bol u prsima
  4. Vrtoglavica
  5. Maglica u glavi
  6. Kratkoća daha
  7. Mučnina i povraćanje

Oni mogu otkriti da je došlo do problema s radom srca, a stručnjaci Mayo klinike navode koji znakovi mogu otkrivati da je došlo do srčanog zastoja:

  1. Gubitak svijesti
  2. Gubitak pulsa
  3. Prestanak disanja 

Svaka je sekunda važna!

Dr. Morgan navodi kako srčani zastoj znači nagli prestanak rada srca, prestanak disanja i gubitak svijesti, a sve se može dogoditi u 6 sekundi. Hitna pomoć liječnika je potrebna stoga odmah, a kako se može dogoditi bilo kad i bilo kome, važno je znati simptome radi brze reakcije jer to doslovno može spasiti život.

Umor, kronični proljev, temperatura… Prepoznajte simptome Crohnove bolesti i odmah posjetite liječnika

Dr. Friedman pojašnjava: “Šanse za preživljavanjem ovise i o etiologiji srčanog zastoja, šanse su veće ako se u prve tri minute od pojave simptoma primi liječnička pomoć, ključ je dakle u prepoznavanju simptoma stanja kako bi se na vrijeme reagiralo.”

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo