Ovih će se 5 simptoma prvi javiti ako ste zaraženi delta-sojem - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih će se 5 simptoma prvi javiti ako ste zaraženi delta-sojem

Foto: Shutterstock

Ako mislite da vas nije zaobišao virus, pratite ove simptome.

Ne osjećate se dobro ali ne znate je li u pitanju alergija, gripa ili COVID? Prema riječima dr. Inci Yildrima sa sveučilišta Yale, čini se da delta-soj malo drugačije utječe na simptome.

Stručnjak za viruse dr. Tim Spector, smatra da ovaj soj djeluje drugačije i da stoga moramo biti jako oprezni čak ako se i simptome jave u blagom obliku. Ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće i testirajte se, a nastavite čitati kako biste znali na vrijeme prepoznati simptome delta-soja.

1. Glavobolja

Yildirim pojašnjava kako je ovo jedan od glavnih simptoma, a često je imao prilike vidjeti pacijente koje je mučila glavobolja upravo radi delta-soja. „Vidjeli smo dosta problema s glavoboljom kod oboljelih od Covida, a to uključuje i varijacije – od tromboze do raznog kardiovaskularnih oboljenja.“.

2. Bolno grlo

Prema  Yildirimu je bolno grlo jedan od potencijalnih simptoma infekcije koronavirusom, ali nije najčešći.

Ovih 10 namirnica jačaju vaš imunitet, a danas je to najvažnija stvar koju za sebe možete napraviti

3. Curenje nosa

Iako je ovo najčešće simptom prehlade, javlja se i kod osoba koje su zaražene delta-sojem, smatra liječnik. „Simptomi alergije isto mogu utjecati na ovo promjenu, ali i sinusi i pluća. Može se javiti kihanje, začepljenje nosa, kašalj, zviždanje u prsima ili gubitak daha“, dodaje Dr. Arveen Bhasin sa Mayo klinike.

“Neki od ovih simptoma se mogu preklapati s COVID-om, a vidjeli smo do sad puno pacijenta koji kašlju, curi im nos, teško dišu ili ih muči jak umor – sve to mogu biti simptomi alergije ali i COVID-a. No kada je u pitanju COVID, pacijenti će često imati temperaturu, gubitak okusa i mirisa, bol u mišićima, mučninu u proljev, što se ne viša kod alergija“, dodaje.

4. Možete imati temperaturu

Povišena ili visoka temperatura je jedan od glavnih simptoma COVID-a, a često se prijavljuje i kada je u pitanju delta-soj. Normalna tjelesna temperatura mjerena u usnoj šupljini kreće se između 36,8°C ± 0,4°C. Najniže vrijednosti u većine osoba mjere su u 6 sati ujutro a najviše vrijednosti mjere su između 16 i 18 sati poslijepodne. Najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 6 sati ujutro je 37,2°C, a najveća normalna tjelesna temperatura izmjerena u usnoj šupljini u 18 sati poslijepodne je 37,7°C. Vrijednosti mjerene iznad navedenih smatraju se povišenom tjelesnom temperaturom.

5. Simptomi postaju ozbiljniji

Jedan od ključnih signala da se radi o delta soju je upravo ozbiljnost simptoma. Oni mogu biti izuzetno jaki, a za ovaj se soj virusa smatra da je duplo zarazniji od ostalih varijanti i da će češće zbog njega osobe završiti na bolničkom liječenju. Oni koji nisu cijepljeni su naravno u puno većem riziku od hospitalizacije ali i smrtnog ishoda.

Ako se nađete na hitnoj, u ambulanti ili na bolničkom liječenju, svakako slijedite ove savjete

Što je treća doza, a što booster doza?

Predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti četiri tjedna nakon druge doze. Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, to su osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom. Docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od druge doze, a kako bi se produljilo trajanje zaštite.

Cijepite se

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizira dva punkta za cijepljenje bez najavljivanja. Cijepljenje na obje lokacije organizirano je za osobe koje trebaju primiti prvu, drugu ili treću/docjepnu dozu cjepiva, uz obavezno predočenje potvrde o cijepljenju ako je osoba došla po drugu ili treću dozu cjepiva. Također, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Rockefellerovoj 7 u Zagrebu te u podružnici HZJZ-a u ulici Radoslava Cimermana 64a u Zagrebu, počela su raditi Savjetovališta za cijepljenje protiv COVID-19 i to svake subote, od 8 do 12 sati, bez prethodnog naručivanja. Građani se mole da svakako ponesu medicinsku dokumentaciju koju smatraju potrebnom predočiti za davanje savjeta.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo