Zdravlje

Zdravlje

Ovisni ste o spreju za nos? Evo kako si možete pomoći!

Foto: Shutterstock

Tijekom zimskih mjeseci, dolazi do više problema s curenjem nosa zbog učestalih prehlada i gripa, a u takvim slučajevima susrećemo se s sprejevima za nos koji nam olakšavaju disanje i omogućuju normalno funkcioniranje tijekom dana.

No, čest je slučaj i da postanemo ovisni o spreju za nos. Specijalist otorinolaringologije i kirurgije lica i vrata Mladen Dobrović, koji svoju ordinaciju vodi još 1995. godine, objasnio je kako svaki sprej za nos ima kemijsko djelovanje na sluznicu, odnosno na krvne žilice u sluznici u nosu.

“Najčešća sredstva za nos djeluju na stiskanjesluznice koja je otečena i zbog toga sprječava uredno disanje kroz nos. Prečesto ukapavanje uzrokuje sve kraći efekt spreja i potrebu da se sve češće koristi. Naravno da takvo ponašanje s vremenom izaziva i ovisnost i stav da se bez kapi i ili spreja za nos ne može spavati i uredno disati.” – istaknuo je specijalist otorinolaringologije.

Zašto dolazi do začepljenja nosa?

Sprej za nos treba adekvatno koristiti dok problem začepljenog nosa traje, a u slučajevima gripe i prehlade to je najduže tjedan dana. Drugi uzroci začepljenja nosa mogu biti i iskrivljene nosne pregrade, polipi u nosu ili oticanje sluznice zbog alergije ili vazomotornih rinitisa, a upravo su ta kronična stanja glavni uzroci začepljenja.

“Ako je uzrok upala ili prehlada sredstva za nos daju se najduže tjedan dana, a ako su neki drugi kronični problemi kao alergije, vazomotorni rinitisi ili polipoza nosa obično se daju neki kortikosteroidni sprejevi koji se mogu davati i do dva tjedna, ali samo pod kontrolom liječnika i na njegovu preporuku. – objasnio je doktor Dobrović.

Kako se riješiti ovisnosti?

Ovisnost se treba što prije liječiti jer u suprotnom može doći do trajnog oštećenja sluznice. Prvi korak je da sami budete svjesni da postoji problem u načinu na koji koristite sprej za nose, te koliko ga koristite. Također, dr. Dobrović savjetuje da se konzultirate sa specijalistom otorinolaringologije koji će odrediti adekvatnu terapiju za vas. 

“Kod onoga koje već mjesecima ili čak godinama svakodnevno troši kapi ili sprejeve za nos treba to u potpunosti zabraniti, a mogu se davati i neka zamjenska sredstva da proces odvikavanja bude podnošljiviji. Svako odvikavanje traži upornost pacijenta i potporu liječnika pa su rezultati dobri.” – naglasio je doktor.

Sve veća osviještenost pacijenata

Također, doktor Dobrović je naglasio kako je u zadnje vrijeme došlo do pada stvaranja ovisnosti i prekomjernog korištenja sprejeva za nos. Kao razlog tome, doktor Dobrović ističe sve veću zdravstvenu osviještenost ljudi. No, ipak oni koji su već postali ovisni, rijetko djeluju na po tom pitanju.

“Upućenost o štetnom djelovanju takvih sredstava ako se nekontrolirano troše je sve bolja. Pacijenti su obično svjesni da im to škodi, ali ne mogu se oduprijeti porivu za ukapavanjem jer idu linijom manjeg otpora.” – objasnio je. 

Pročitajte i zašto možete snažnim puhanjem pogoršati stanje začepljenog nosa, te saznajte za što sve, osim za curenje nosa, može pomoći đumbir

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo