Zdravlje

Zdravlje

Ovo je 7 najčešćih simptoma raka maternice, liječnici upozorili kada morate odmah na pregled

Statistika nam otkriva da je rak maternice četvrti najčešći rak koji se javlja kod žena.

Rak maternice može biti podijeljen u dva različita tipa – nešto češći rak endometrija i sarkom uterusa. Prvi se formira u endometriju, dok će drugi primarno utjecati na mišiće i potporno tkivo maternice. Iako oba karcinoma mogu davati iste simptome, važno je zapamtiti da mnogi od njih mogu upućivati i na druga stanja koja mogu biti puno manje opasna, pojasnila je dr. Ursula Matulonis, onkolog, ali svakako biste trebali posjetiti liječnika.

Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice treći najčešći rak žena u dobi od 30 do 49 godina (iza raka dojke i štitnjače). U posljednjih pet godina u Hrvatskoj prosječno oboli 333 žena od raka vrata maternice. Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2016. godini oboljelo 317 žena (stopa od 14,3 na 100.000 stanovnika), a prema Izvješću o umrlim osobama u 2018. godini je umrlo 125 žena od posljedica te bolesti (stopa od 5,4 na 100.000 stanovnika). U nastavku liječnici otkrivaju o kojim se to simptoma radi.

1. Iregularno vaginalno krvarenje

Ovo je jedan od čestih simptoma rane faza raka maternice ističe dr. Pamela Soliman, ginekolog i onkolog. Krvarenje se javlja kada stanice raka nasele na  stijenkama maternice zbog čega dolazi do zadebljanja.

2. Bol u stidnoj kosti  

Kada rak postane dovoljno velik, on može izazvati i bol jer pritišće okolne strukture, kaže dr. Soliman. Bol se može javiti i kada tijelo prepozna tumor u maternici i počne se grčiti kako bi ga odbacio. Bol se u kasnijoj fazi može javiti kako se rak širi. Bol može biti stalna ili se javljati periodično. Isto tako se može javiti tijekom spolnog odnosa.

Simptomi se često prekasno javljaju, ali postoji način kako na vrijeme otkriti rak jajnika

3. Nadutost

Nadutost je jedan od češćih simptoma raka jajnika, ali se može javiti i u ovom slučaju, Alison Schram, ginekolog. Do toga dolazi radi širenja raka na druge organe što uzrokuje nakupljanje tekućine u trbuhu. Ponekad, kada je tumorska masa sama po sebi velika, nadutost može biti posljedica upravo toga.

4. Gastroenterološki problemi

Kada se rak proširi izvan maternice može blokirati i crijeva što će potaknuti probleme gastroenterološke prirode, navodi dr. Schram. To uključuje proljev, zatvor, bol ili osjećaj sitosti nakon malog obroka.

Prim. Ljerka Eljuga otkriva “glavne krivce” koji mogu dovesti do raka

5. Gubitak kilograma koji ne možete objasniti

Opet se radi o širenju raka van maternice u trbušnu šupljinu kada se on pritišće uz želudac i tako može uzrokovati neželjen gubitak kilograma. Isto se može dogoditi u već uznapredovanoj fazi rasta karcinoma, što može uzrokovati upale u tijelu.

6. Stalna potreba za mokrenjem

Ako se radi o velikoj tvorevini, lako može pritiskati mjehur i tako stvarati stalni osjećaj da vam je mjehur pun.

7. Možda se neće javiti nikakvi simptomi

Kao i kod mnogih zloćudnih bolesti, i rak maternice se može dogoditi bez pojave jasnih simptoma, ili se samo možete osjećati loše, bez da se zapitate što je iza toga, upozorava dr. Schram. Taj manjak simptoma je uobičajen kod ginekoloških bolesti, a razlog je i taj što su ti organi sposobni rastezati se pa i ako se u njima stvara karcinom, to se ne mora osjetiti na drugim organima.

Ako imate bilo koje od spomenutih simptoma, uvijek je pametno naručiti se odmah kod liječnika kako bi vas pregledao i tako zaključio radi li se o stanju koje zahtjeva liječenje.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo