Zdravlje

Zdravlje

Ovo je glavni razlog zašto različito reagiramo na cjepivo, pojašnjava liječnik

shutterstock

Nuspojave se razlikuju kod svake osobe.

Što se više ljudi cijepi diljem svijeta, tako pristižu i razne informacije o nuspojavama, bez obzira o kojem se cjepivu radi. Neki će nakon cijepljenja dane provesti u krevetu, a drugi neće osjetiti nikakve posljedice. Koji je razlog?

Različiti imuniteti su glavni razlog različitim reakcijama

Dr. Robert Finberg, profesor na sveučilištu Machusetts je pojasnio kako tijelo razvije dvije reakcije na cjepivo: Inicijalni odgovor imunološkog sustava i adaptivni imunološki odgovor koji nastupa nešto kasnije i pomaže zaštititi pri kasnijem susretu s virusom.

Dugotrajni adaptivni odgovor se oslanja na T i B stanice imuniteta koje nauče kako prepoznati virus, tj. njegov protein. Ako se javi ponovo, mjesecima ili godinama u budućnosti, taj će odgovor imuniteta prepoznati starog neprijatelja i započeti s proizvodnjom antitijela koja će ga uništiti, pojasnio je liječnik.

Ako primijetite ovo u liječničkoj čekaonici i ordinaciji, ne ulazite!

Dr. Mark Loafman, je za NBC 5 izjavio kako je reakcija organizma upravo refleksija toga koliko nam se imuniteti razlikuju. “Svaki je imunološki sustav mozaik onoga što smo prošli, što prolazimo trenutno i što u sebi imamo. Individualni odgovor tako varira od osobe do osobe“, pojasni je.

I genetika igra ulogu pri imunološkom odgovoru

Dr. Chris Thompson, imunolog sveučilišta Loyala u Americi je za Healthline pojasnio kako na cjepiva reagiramo različito zbog brojnih razloga pa napominje kako opće zdravlje, genetika, okoliš, spol i dob čine samo neke od faktora. Čak i ako se osjećate dobro nakon cjepiva to ne znači da vaš organizam nije pružio dobar imunološki odgovor.

Jačina reakcije ne govori ništa o vašoj snazi imuniteta

Najčešće se javljaju posljedice poput boli, crvenila, otoka, umora, glavobolje ili mučnine, navode stručnjaci, ali bilo koji od simptoma, bilo blagi ili jaki, ne znače da je cjepivo djelovalo slabije ili bolje. Znanstvenici do danas nisu povezali jačinu reakcije s boljim adaptivnim odgovorim.

Nedostatak reakcije ne znači da cjepivo ne djeluje

“Ako niste imali reakciju to ne znači da vaš imunološki sustav ne radi. Ne bi se fokusirao na tu reakciju kao dokaz o djelovanju lijeka“, napomenuo je dr.James Fernandez, MD, alergolog.

Znate li koja je krvna grupa sklonija stvaranju krvnih ugrušaka? Evo odgovora

“Samo je oko 50 posto cijepljenih imalo reakciju koja nije bol u ruci, dok je njih 95 posto zaštićeno od težeg oblika COVID-a“, dodaje. 

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo