Ovo je jedina situacija na otvorenom gdje svi cijepljeni ipak moraju nositi masku - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo je jedina situacija na otvorenom gdje svi cijepljeni ipak moraju nositi masku

Shutterstock

Sve su aktivnosti bez nošenja maski na otvorenom dozvoljene za osobe koje su se cijepile protiv bolesti COVID, osim jedne…

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) je dao upute kada bi se, bez obzira na to što ste cijepljeni, trebala nositi maska. Nove smjernice naglašavaju kada bi maske trebale nositi osobe koje su cijepljene i one koje to nisu.

Prema tim napisima, osobe koje su se cijepile trebaju masku nositi kada su na otvorenom prostoru ako se radi o velikom okupljanju, poput parada, koncerata, sportskih događanja… Ovakva događanja nisu sigurna za osobe koje nisu cijepljene, pa i ako nose maske. Rochelle Walensky, direktor CDC-a je pojasnio:

Proteklu smo godinu puno vremena proveli govoreći ljudima što smiju a što ne. Sada govorim što smiju osobe koje su se cijepile. Oni smiju hodati, trčati, voziti bicikl, jesti u restoranima, prisustvovati okupljanima – bez maske.

Oni koji se nisu cijepili smiju biti bez maske samo u određenim situacijama

Smjernice se za ovu populaciju nisu promijenile. Bez maske mogu biti kada hodaju, trče ili su na manjim okupljanima s osobama koje su se cijepile. Sve druge aktivnosti na otvorenom i dalje zahtijevaju nošenje maske.

Znate li koja je krvna grupa sklonija stvaranju krvnih ugrušaka? Evo odgovora

Svi cijepljeni i dalje moraju nositi maske u zatvorenim prostorima

Za sad bi svi koji su se cijepili trebali i dalje nositi masku u zatvorenim prostorima, a tako će i mnoge aktivnosti za vas ostati sigurne. Iako se još uvijek ne smatra potpuno sigurnim da oni koji se nisu cijepili  idu u kina, pjevaju u zboru ili jedu u velikim grupama, to je sve omogućeno procijepljenima, ali ako nose masku.  

Jedan je stručnjak postavio pitanje zašto CDC ne kaže da cijepljeni maknu maske i vrate se starim navikama, a dr. James McDeavitt, dekan na sveučilištu Baylor u Houstonu je rekao kako je razlog taj što je cjepivo 95 posto sigurna zaštita, ali nije stopostotna. Do sada je CDC zabilježio 7 000 slučajeva zaraze kod više od 87 milijuna cijepljenih. Pa iako je rizik da ćete se zaraziti nakon cijepljena nizak, on ipak postoji.

Hoćemo li biti te sreće i do kraja godine moći COVID-19 liječiti tabletom i to kod kuće?

Tableta protiv bolesti COVID-19 koju bi mogli koristiti kod kuće čim je bolest otkrivena, mogla bi biti dostupna javnosti do kraja 2021. godine, rekao je za CNBC direktor Pfizera Albert Bourla te napomenuo kako očekuje da će antivirusno liječenje biti učinkovito kod varijanti virusa, prenosi Forbes

Cijepili ste se protiv bolesti COVID-19? Onda morate znati odgovore na ovih 7 pitanja

Bourla je objasnio da tvrtka testira dva antivirusna sredstva, jedan koji se ubrizgava intravenozno i ​​drugi koji se daje oralno. Napomenuo je kako se Pfizer fokusira na oralnu opciju jer pruža nekoliko prednosti – izbjegava se odlazak u bolnicu i nije potreban zdravstveni djelatnik radi liječenja. Mogućnost uzimanja antivirusne terapije za SARS-CoV-2 kod kuće može promijeniti sve, tvrdi Bourla. Do kraja godine očekuje da će lijek proći sve tri faze testiranja.

“Rješavanje pandemije Covid-19 zahtijeva prevenciju cjepivom i ciljano liječenje zaraženih virusom”, rekao je Mikael Dolsten, glavni znanstvenik Pfizera i dodao:

S obzirom na način na koji SARS-CoV-2 mutira i kontinuirani globalni utjecaj bolesti Covid-19, čini se vjerojatnim da će biti presudno imati pristup terapijskim mogućnostima i sada i nakon pandemije.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo