Zdravlje

Zdravlje

Ovo su najbolje dijete za 2022. godinu, ali i dvije koje morate izbjegavati

Nova godina nam često i predstavlja novi početak, a on je posebno dobrodošao nakon dvije teške godine.

Možda je vaša velika želja u novoj godini promijeniti prehranu, za početak izgubiti višak kilograma i usvojiti nove zdrave navike. Ako je dijeta ono što prvo želite napraviti, valja i pripaziti koji ćete režim usvojiti. Možda neka dijeta isključuje vaše omiljene namirnice ili se pak sastoji od namirnica koje nikao ne volite. Evo što kažu nutricionisti, koje će dijete ostati popularne iduće godine, ali i koje svakako treba izbjegavati. 

Mediteranska dijeta

I dalje iznimno popularna i zdrava. Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih kilograma. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Što se jede tijekom mediteranske dijete?  Sezonsko voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, kruh i tjestenina od cjelovita zrnja, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu. Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav, vitalan i dug život. Važno je samo prilagoditi veličinu porcija željenome cilju, te, ako je moguće, baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti. Kako sadrži razne ukusne namirnice, neće vam biti teško održavati ovu dijetu.

Vaš mozak ne voli novogodišnje odluke, evo zašto, ali i kako do željenog cilja

“S obzirom na spomenute namirnice koje se u njoj nalaze, lako je shvatiti da primarno cilja na zaštitu zdravlja i prevenciju razvoja raznih bolesti, od onih kroničnih pa do kognitivnog propadanja”, dodaje nutricionistica  Amanda Beaver.

DASH dijeta

Bazira se na smanjenom unosu soli kako bi se spriječila hipertenzija, a upravo je osmišljena kako bi pomogla da se kontrolira krvni tlak bez uzimanja lijekova. Ova dijeta uključuje voće, povrće, žitarice, mliječne proizvode s malim udjelom masnoće i smanjuje unos soli. 

Ovom dijetom ćete sigurno utjecati i na bolje zdravlje, a ako pratite što dijeta nalaže, možete sniziti i krvni tlak te izgubiti višak kilograma. Nutricionistica Meridan Zerner smatra da je ovo odlična dijeta jer djeluje protuupalno, puna je vlakana, a odlična za mršavljenje. 

WW dijeta – nekad poznata kao Weight Watchers

Stručnjaci hvale ovu vrstu prehrane jer dozvoljava da jedete što želite i usvojite zdrave životne navike, ali i gubite kilograme. Toliko je dugo poznata da ju je isprobao velik broj ljudi. Uz novu verziju dijete, hrana se sortira prema programu boja koji nalaže određen broj bodova  u danu i možete sve što želite jesti u tom zadanom okviru. Ako namirnica ima 0 bodova možete ju jesti u neograničenim količinama. 

 “Puno je dokaza da je ova dijeta dobra i da se uz nju mogu izgubiti kilogrami“, ističe Zerner. Čak i kada prestanete pratiti dijetu, lako je održavati kilograme jednom kada se nauči koja namirnica je zdrava.

Veganska dijeta 

Sigurno ste čuli da možete prehranu bazirati samo na bilju i da je to dobra odluka za vas ali i za planet. Prema riječima stručnjaka, namirnice bogate vlaknima i zdravim masnoćama, ako se dobro balansiraju, mogu uvelike utjecati na gubitak kilograma. Podaci otkrivaju kako trenutno oko 6 posto stanovnika Amerike jesu vegetarijanci, što je više za 5 posto nego prije 7 godina.

Možda je ograničavajuće to što u veganskoj prehrani osoba mora paziti na dosta zabrana, što je teško pratiti nekome tko je navikao na zapadnjačku hranu. Ako pređete na veganstvo to ne znači da ćete izgubiti kilograme jer su u tu prehranu uključeni i tjestenina i slatkiši i krumpir. “Ako jedete kvalitetnu vegansku prehranu, povrće i voće, možete izgubiti kilograme”, ističe  Amanda Beaver,  

Post 

Puno je načina na koje možete iskoristiti post, neki će jesti što žele 5 dana u tjednu pa 2 dana postiti. Drugi će pak jesti samo 8 sati u danu, ostalo će postiti. 
Ograničavanjem unosa kalorija, lako ćete izgubiti kilograme, navodi Zerner, ali ističe kako ova dijeta može i ubrzati metabolizam i imati pozitivan utjecaj na zdravlje, kako stoji u rezultatima istraživanja iz 2015. godine.

Ovaj obrok nutricionistica priprema redovito i tvrdi da je to najbolji recept za špagete

Volumetrijska dijeta

Stručnjaci U.S. News & World Reporta ističu kako je ova vrsta dijete potencijalno dobra za zdravlje srca i kod dijabetesa, a kreirana je od strane Brabare Rolls, liječnice i profesorice nutricionizma na sveučilištu Penn State. U ovoj se dijeti fokus stavlja na namirnice s malo kalorija ali puno vode, a one se smiju jesti u željenoj količini. Cilj je da osoba ne gladuje već da hranu s puno kalorija zamijeni zdravim i ukusnim namirnicama koje ih sadrže jako malo. Namirnice su podijeljene u 4 skupine, od onih koje pružaju najviše nutrijenata do onih koji daju najviše energije. Matematika ove dijete je vrlo jednostavna – što manje kalorija unesete to ćete više kilograma izgubiti.

Dijeta Mayo klinike 

Stručnjaci hvale ovu dijetu radi samog pristupa a to je da se zdrava prehrana pretvori u životnu naviku s piramidom koja preporučuje konzumaciji voća, povrća, žitarica, zdravih masnoća uz 30 minuta aktivnosti u danu. Dakle ne radi se o brzom rješenju već uvođenju zdravih navika koje će se njegovati. 

Nutricionistica Keri Gans, navodi kako je takav fokus važan jer vas uči kako trebaju izgledati porcije i kako kombinirati namirnice ali i ističe koliko je važna tjelesna aktivnost. 

Preskočite Paleo dijetu

O njoj se još uvijek dosta govori iako je skoro nemoguće držati se nje dugoročni. Jelovnik ove dijete sadrži namirnice koje su naši preteci morali sakupljati kako bi ih mogli jesti, pa se tako u njoj nalazi meso, orasi i sjemenke, voće i povrće.  Iako su eliminirane procesuirane namirnice, isto je učinjeno i s mliječnim proizvodima, grahoricama i mahunarkama koje nam pružaju važne nutrijente i minerale. 

 “Teško se držati bilo koje prehrane koja navodi veliku listu namirnica koje se ne smiju konzumirati”, navodi nutricionistica Bonnie Taub-Dix.

Preskočite Keto dijetu 

Naravno da možete izgubiti kilograme ako pratite plan prehrane koji ima jako malo masnoća i ugljikohidrata, što tijelo dovodi u stanje ketoze – bez ugljikohidrata kao goriva, stanice počni same topiti pohranjene masnoće. Ali ako tijelo stalno držite u ovom stanju, to nikako nije dobro, a mogu se javiti i nuspojave poput glavobolje, boli u mišićima, zatvora i umora. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo