Zdravlje

Zdravlje

Vaš mozak ne voli novogodišnje odluke, evo zašto, ali i kako do željenog cilja

Psiholozi nude pametne načine kako ostvariti sve ciljeve.

Obično se velike odluke donose baš ovih dana, a tiču se najčešće želje da se započne s vježbanjem ili krene s dijetom. 

No cijela priča nekako završava oko veljače, a studije dokazuju da upravo tada zaboravljamo na sve odluke oko kojih smo bili tako uzbuđeni samo nekoliko tjedana ranije. Takvo će ponašanje uzrokovati frustracije, ali i šanse su velike da će se sve jednako odigrati i iduće godine. 

Zašto mi volimo novogodišnje odluke, a zašto ih naš mozak mrzi? 

“Ljudi vole nove ideje, nove početke … “, objašnjava psihologinja, dr. Krista Scott-Dixon te dodaje kako, ako se vratimo u povijest, mnoge kulture njeguju ideju ponovnog rođenja, a mnoge njeguju blagdane kao vrijeme kada se donose odluke o promjenama. O kojem god vremenu godine da se radi, uvijek tako nešto označava novi početak. 

Ipak, kod mnogih se ustvari radi o mašti i fantaziji o percepciji -savršeno tijelo, savršen život i savršeni osjećaji – bez neke predodžbe o stvarnosti”, pojašnjava Sacha Heninz, dr. psihologije.

Sve te silne odluke se slažu s našom željom za magičnom transformacijom, ali naš mozak ne voli takav pristup. “Ako gledamo neuroznanost, znamo da velike i nenadane promjene mogu označavati traumu, pa kada pokušamo u velikoj mjeri odjednom promijeniti cijelu stvarnost, bez adekvatne pomoći, sami sebi nanosimo traumu”, dodaje. 

Evo nekoliko boljih načina za postizanje ciljeva 

Poremećena rutina može značiti frustracije, ali navike i rutine su ustvari neke od najboljih alata kojima se možemo služiti kako bismo ostvarili ciljeve. 

Svaki cilj, mali ili veliki, se odnosi na promjenu navika. Mijenjamo navike kada su u pitanju osjećanja, misli, akcije…”, navodi Heinz. Evo kako uspješno raditi na željenim promjenama. 

Kako zaustaviti napad panike? Psiholozi predlažu 3 različite i učinkovite metode

1. Budite ozbiljni kod stvaranja planova 

Za početak je važno odrediti cilj. Recimo da želite trčati maraton. Prvo raščlanite koje vještine morate njegovati ako želite stići do cilja. Tada saznajte koje vježbe trebate koristiti da biste razvili spomenute vještine. Kako biste stekli izdržljivost, trčite svakodnevno. Kako biste stekli praksu, prvo čete trčati kratke staze nekoliko puta u tjednu. Vi morate planirati kada i kako. Ova se praksa naziva implementiranje namjera. 

Kroz godine je dokazano da je upravo spomenuti način najbolji ako želite nešto postići. Jednom kad pobijedite prvu akciju, krenite s drugom, kroz vrijeme ćete biti sve bliži cilju. I dok vas krajnji cilj može tjerati naprijed, važno se fokusirati na svakodnevne navike. Samo djelovanje stvara promjene. Možete maštati i sanjariti koliko želite, ali ako nešto ne poduzimate, ništa se neće dogoditi samo od sebe. 

2. Razmislite o stvarima koje bi mogle krenuti krivo 

Kako biste postigli cilj, možda ćete morati raditi nešto što vas toliko i ne privlači. Henz navodi kako prvo moramo biti optimisti, a onda pesimisti. Radi se o znanstveno dokazanoj tehnici “mentalnog kontrasta”, što ustvari znači da morate razmisliti o svemu što može krenuti na krivo, a sve u svrhu postizanja cilja. Kada do prepreka dođe, vi ćete znati kako se s njima boriti. 

Dr. Gabriele Oettingen, je karijeru posvetila istraživanju toga kako ono što mislimo utječe na postizanje ciljeva. U jednoj od studija je proučavala žene koje su  sudjelovale u programu mršavljenja cijele godine. Podijeljene u dvije grupe, jedna se fokusirala na maštanje o tome kako će izgubiti kilograme, a druga na pozitivan ishod i probleme s kojima se na putu mogu suočiti. Prva skupina žena je gubila u prosjeku 10 kilograma manje. 

Ja sam osobni trener i ovako izgleda moj radni dan! Tko god ovo pročita, više se ne želi sa mnom mijenjati za posao

3. Nagradite se

“Jedan od razloga zašto naš mozak voli ovakav pristup je nagrada”, dodaje Scott Dixon. Drugim riječima, mozak vidi pozitivne promjene kao igru. Ako pokušavate jesti manje šećera, pa iako pred vama stoji puno slastica, vi ih ignorirate, to možete proslaviti. Dopustite sebi da se osjećate stvarno dobro radi promjena koje ste uveli u život, jer tako učite mozak da prave odluke vode do osjećaja sreće. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo