Zdravlje

Zdravlje

Ovo su neočekivane, ali moguće nuspojave nakon uzimanja magnezija

Shutterstock

Što se točno događa u tijelu ako uzimate ovaj mineral za opuštanje mišića?

Kako može biti dosta teško pogoditi pravi omjer nutrijenta u svakom obroku, nije neuobičajeno da pojedinci uzimaju i dodatke prehrani kako bi osigurali dovoljan unos minerala i nutrijenta. Iako se ne radi o lošoj odluci, takve navike mogu voditi i do određenih problema.

Magnezij je posebno nezgodan nutrijent jer je uključen u brojne tjelesne funkcije, a može biti i opasno ako ga imate premalo ili previše u organizmu, važno je dakle pronaći savršen balans.

Naše tijelo treba magnezij kako bi apsorbiralo i koristilo nutrijente. Ako tijelo ne dobiva magnezij, ono ne može koristiti masnoću, proteine i ugljikohidrate koje svakodnevno unosimo. Stotine enzima se aktivira zbog magnezija i jedino tako organizam iskorištava hranjive vrijednosti namirnica. Osim što pomaže radu crijeva, magnezij je ključan za mnoge vitalne procese u našem tijelu. S njim srce kuca pravilnijim ritmom, mišići bolje funkcioniraju i manje se grče (što omogućuje bolje sportske rezultate), lakše se nosimo sa stresom, ublažujemo glavobolju, sprječavamo prehlade i smanjujemo štetnost pušenja.

Ako primijetite ovo u ustima, onda postoji i rizik za infarkt

U nastavku pročitajte koje to nuspojave može izazvati korištenje magnezija u obliku dodataka prehrani prema riječima stručnjaka

Mogu uzrokovati mučninu, grčeve u trbuhu i probleme s probavom

Kao elektrolit, magnezij se u interakciju s natrijem nakuplja u organizmu što može izazvati negativne posljedice na rad crijeva pa će ona biti usporena, a može se javiti i mučnina i grčevi u trbuhu, pojasnila je dr. Mary Wirtz, nutricionist.

Ali mogu i potaknuti probavu

Jasno je da suplementi mogu i donijeti određene dobrobiti. Ako patite od zatvora, magnezij može poboljšati rad crijeva, a i pridonijeti zadržavanu tekućine u crijevima što će uvelike olakšati probavu.

Mogu poboljšati kvalitetu sna

Uz to što će pomoći u borbi protiv depresije, povezan je i s kvalitetom sna, dodaje Wirtz, a to čini tako što regulira hormone i aktivira neurotransmitere kako bi mozgu olakšali da uđe u fazu opuštanja što će i koristiti za dobar san. Kako pomaže i kod nekih simptoma koji ometaju san, poput problema s crijevima, pametno ga je koristiti ako se s tim problemima borite.

Može doći do toksičnosti magnezija

Prema riječima Wirtz, u ovom slučaju je rezultat taj da se može javiti visoki tlak, povraćanje, zadržavanje urina, depresija i slabost u mišićima. Ipak, dodaje kako je ovo jako rijetka nuspojava koja se događa kada se radi o ekstremnom unosu magnezija ili već postojećim problemima s bubrezima.

Kako se spremiti za ljeto u manje od dva mjeseca? Nije teško, samo ne idite na dijetu…

Mogu pomoći kod kontrole krvnog tlaka

Magnezij je mineral koji igra važnu ulogu pri održavanju normalnih vrijednosti tlaka i očuvanja jakih kostiju. Neki od najboljih prirodnih izvora magnezija su zeleno lisnato povrće, losos i orašasti plodovi.

Mogu izazvati probleme u interakciji s drugim lijekovima

Ako uzimate lijekove, poput antibiotika, Wirtz napominje kako biste trebali prestati s uzimanjem suplemenata jer mogu utjecati na djelovanje antibiotika. Važno je iz tog razloga razgovarati s liječnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo