Ovo su simptomi koji ukazuju da vašem organizmu nedostaje proteina! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su simptomi koji ukazuju da vašem organizmu nedostaje proteina!

Prosječno građenoj odrasloj osobi dovoljan je unos oko 50 do 70 grama proteina, važno je osigurati da je to pretežno iz kompletnih izvora. U prosjeku, to je oko 20 grama po obroku.

Zašto su nam potrebni proteini? Proteini ubrzavaju metabolizam, dobri su za zdravlje kostiju, snižavaju krvni tlak, povećavaju mišićnu masu i snagu i smanjuju osjećaj gladi. 

Kako prepoznati da je vrijeme za pojačan unos proteina? 

Otekline

Jedan od najučestalijih simptoma su upravo otekline,  a posebno na području trbuha, nogu, stopala i ruku. Kako ovo stanje mogu uzrokovati razne bolesti, dobro se posavjetovati s liječnikom. 

Kako starimo tako se mijenja i potreba za vitaminima – ove morate koristiti

Promjene raspoloženja

Mozak koristi kemikalije naziva neurotransmiteri kako bi povezao informacije među stanicama. Mnogi se neurotransmiteri sastoje od amino kiselina, koji stvaraju blokove proteina. Jasno je da u ovom slučaju zbog manjka proteina mozak radi drugačije pa se možete osjećati depresivno ili razdražljivo…

Problemi s kožom, noktima i kosom

Kolagen i keratin se sastoje od proteina, a kad ih tijelo ne može dovoljno proizvesti promjene se prvo primjećuju na kosi, koži i noktima. 

Osjećaj slabosti i umor

Istraživanja pokazuju kako samo tjedan dana preskakanja unosa preporučene doze proteina može utjecati na mišiće koji su odgovorni za držanje tijela i pokrete, posebno ako ste stariji od 55 godina. 

Glad 

Ovaj je simptom očit jer proteini nas zasitite i izvor su kalorija, a ako stalno želite jesti bez obzira na to što jedete i redovne obroke, možda vam nedostaje proteina. 

Ove su namirnice povezane s debljanjem – nutricionist savjetuje čime ih zamijeniti

Rane koje sporo zarastaju

Osobe kojima manjka proteina u organizmu često primjećuju kako im rane i porezotine sporo zarastaju. Moglo bi se raditi opet o manjku kolagena u vezivnom tkivu, kao i u koži. Za zgrušavanje krvi također su potrebni proteini. 

Često se bolesni i liječenje dugo traje…

Amino kiseline u organizmu pomažu pri proizvodnji antitijela koji aktiviraju bijela krvna zrnca kako bi se borila protiv virusa, bakterija i toksina. Proteini su potrebni kako bi se razgradili i probavili svi nutrijenti koji čuvaju zdravlje. 

Bolujete li od artritisa, ovih 11 namirnica izbacite iz prehrane

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo