Ovo su vrste raka koje se povezuju s lošom i nepravilnom prehranom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su vrste raka koje se povezuju s lošom i nepravilnom prehranom

Foto: Shutterstock

Nedavna je studija otkrila kako je konzumacija alkohola povezana sa 740 000 novih dijagnoza raka prošle godine.

Podaci ukazuju na to kako stil života uvelike može utjecati na dugovječnost i zdravlje. Povećava li i hrana koju jedete mogućnost od razvoja raka? Odgovor daje dr. Joward Grossman, liječnik interne medicine koji je poznat po svom radu s ugroženim pacijentima, a posebno ističe u kojim je slučajevima hrana povezana s razvojem raka.  

“Problem ne leži u hrani već u aditivima“

Grossman ističe jednu važnu stvar:

Prehrana i rak su kontroverzna tema, ali većina problema se ne nalazi u prehrani već u aditivima. Uvijek je dobra odluka ograničiti unos namirnica koje ih sadrže ako želite očuvati zdravlje.

Od ove bolesti boluje gotovo pola milijuna Hrvata, a zablude koje kruže su nevjerojatne

Procesuirano meso

Grossman ovakve proizvode stavlja u kategoriju namirnica povezanih s razvojem raka, poput kobasica, hrenovki, pancete i salama.

“Problem s procesuiranim mesom, poput kobasica i pancete su nitriti i nitrati, a visoka razina njih u procesuiranom mesu može povećati rizik od razvoja raka štitnjače, crijeva i želuca. Sami sastojci nisu kancerogeni, ali kada se u tijelu udruže s drugim molekulama, mogu formirati one kancerogene – koje su dokazano kancerogene putem studije na životinjama“, dodaje.

Crveno meso

„Crveno meso je povezano s rakom crijeva, prostate i rakom gušterače. Ali poveznica nije do kraja definirana. No ipak je dobra ideja ograničiti unos crvenog mesa i radi drugih zdravstvenih razloga“, savjetuje liječnik.

Ako imate visoki tlak i idete na godišnji, ovu grešku obavezno izbjegavajte na odmoru

Alkohol

Grossman dodaje kako je prevelik unos alkohola povezan s oralnim karcinomom, karcinomom jednjaka, raka želuca, dojki, jetre i crijeva. „Ove se poveznice odnose samo na prekomjernu konzumaciju“, dodaje liječnik.

Pretilost je još jedan faktor

“Važno je spomenuti kako je pretilost mogući faktor rizika za razvoj raznih vrsta raka, zato je od apsolutne važnosti ograničiti unos zaslađenih napitaka koji bi mogli pridonijeti nakupljanju kilograma, a isto se naravno odnosi i na namirnice pune šećera“, dodaje.

Koji je zaključak?

Grossman ističe kako namirnice koje je naveo jesu povezane s razvojem raka, nema definiranih studija koje su provedene nad ljudima, ali dodaje kako je važno zapamtiti da postoji puno stvari koje ne znamo o tome kako hrana utječe na razvoj bolesti. No dok spomenuta istraživanja ne budu privedena kraju, ograničite unos masne i procesuirane hrane, alkohola, crvenog mesa i slatkiša. Ističe kako uvijek savjetuje ljudima da jedu puno više povrća i voća, nemasnog mesa i ribe.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo