Zdravlje

Zdravlje

Papa test nije metoda detekcije raka jajnika koji se često otkriva prekasno! 9 činjenica koje morate znati

Foto: Shutterstock

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju (HDGON), Hrvatskog društva za internističku onkologiju (HDIO) i tvrtke AstraZeneca organizira online tribinu “ To nisu samo ženske stvari“ povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika 8. svibnja.

Tribina se može pratiti na FB profilu udruge SVE za NJU 8. 5. 2020. u 11 sati, a naknadno će biti dostupna na Youtube kanalu.

Bol u zdjelici – što može značiti i 8 razloga zašto se javlja

SVE za NJU je članica Svjetske koalicije za borbu protiv raka jajnika (World ovarian cancer coalition) od njezinoga osnivanja, a od 2015. redovito obilježava ovaj dan. Zadnjih godina to čini javnim tribinama i javnozdravstvenim akcijama pod nazivom „To nisu samo ženske stvari“ i pod motom: rak jajnika jest ženska bolest, ali nije samo ženski problem.

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika je pokrenut 2013. godine kao svjetska inicijativa s ciljem podizanja svijesti žena o važnosti redovnih pregleda. Ove godine u veljači SVE za NJU je uz podršku HDGON, i udruga JA-KA i Nismo same pokrenula inicijativu „Ne zaboravi me“ kojom se želi dići svijest i informirati žene o važnosti genetskog testiranja na mutacije BRCA 1 i BRCA2 gena u liječenju raka jajnika.

Virtualna tribina posvećena je svim ženama koje se liječe od raka jajnika, ali istovremeno zdrave žene poziva na informiranje i redovito kontroliranje jer uza sve suvremene lijekove, rano otkrivanje i dalje ostaje jedan od najvažnijih čimbenika dobrih ishoda liječenja.

Zajednička poruka glasi da se bolesnice moraju liječiti u velikim centrima gdje postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje, a žene trebaju jednom godišnje odlaziti na ginekološke preglede i educirati se o brizi za vlastito zdravlje.

Bez genetskog testiranja nema adekvatnog liječenja raka jajnika!

Iako se radi o karcinomu u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam činjenica da Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja. Pri tome je naglašena važnost kirurškog liječenja i testiranja na mutacije BRCA1 i BRCA2 gena koje ženama sa dijagnozom visokogradusnog seroznog raka jajnika i potvrđenom mutacijom omogućava ciljano liječenje. Iako je radi epidemije koronavirusom te potresa u Zagrebu promjenjen režim rada u bolnicama, nije bilo prekida u započetom liječenju oboljelih. Stručna društva su donijela preporuke za liječnike i pacijente u novonastaloj situaciji što značajno pridonosi informiranosti. 

Bit će predstavljen i hrvatski prijevod novog ESMO (European Society for Medical Oncology) vodiča za bolesnice s rakom jajnika „Što je rak jajnika?“. Ovo vrijedno štivo temelji se na Kliničkim smjernicama za liječenje raka jajnika  i namjenjeno je oboljelima, obiteljima i njegovateljima, ali i profesionalcima koji sudjeluju u liječenju ili pružanju podrške oboljelima. Vodič sadrži informacije o ranim i uznapredovalim stadijima bolesti, uzrocima bolesti i načinu dijagnosticiranja sve do suvremenih metoda liječenja bolesti koje bolesnice imaju na raspolaganju i mogućim popratnim pojavama. Vodič je dostupan na internetskim stranicama: ESMO, SVE za NJU i HDIO.

Iako je karcinom jajnika ženska bolest, to nije samo ženski problem. Muškarci su važni u poticanju žena u brizi za zdravlje i pružanju podrške tijekom liječenja. Važno je u zajednici onkoloških bolesnika, stručnoj i općoj javnosti razvijati solidarnost i podršku za sve oboljele od zloćudnih bolesti.

Povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika – što treba znati?

Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2017. oboljelo 449 žena, a  2018. je umrlo 296 žena. Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti redovnih ginekoloških pregleda.

  1. rak jajnika se može razviti u svake žene
  2. ne postoji test probira za rak jajnika
  3. Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda
  4. rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju
  5. svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani sa pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika
  6. postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja
  7. personalizirani postupci o kojima se može samo individualno razgovarati nakon što se razmotre svi rizici i želje žene su: uporaba oralne hormonske kontracepcije u svrhu smanjenja pojavnost raka jajnika, preventivno odstranjenje jajovoda, preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena sa pozitivnim genskim mutacijama (BRCA 1 i BRCA 2), preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena u postmenopauzi  smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika i jajovoda
  8. kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled,  transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125
  9. kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima sa dostupnim multidisciplinarnim timom

Ginekologinja otkrila dva razloga zbog kojih žene dolaze na pregled, a da prije nisu bile godinama

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo