Zdravlje

Zdravlje

Pet ‘zdravih savjeta’ koje ne biste trebali slijediti ako imate više od 50 godina

Nikada ne radite ove stvari ako više niste u cvijetu mladosti.

Preventivno liječenje je možda i važnije od same prevencije bolesti jer može značiti ranu dijagnozu i liječenje. Dr. Laurie Pannone, profesorica medicine navodi kako je preventivna medicina izuzetno važna posebno kod starijih osoba. “Kako sam liječnica na odjelu za starije mogu tvrditi kako je najbolja stvar koju sustav može napraviti upravo fokus na preventivnu njegu, posebno kod starijih osoba”, dodaje.

Evo o kojim se savjetima radi, a koje možete često čuti u najboljoj namjeri, a koji vam mogu učiniti više štete nego dobroga.

1. Uzimate Aspirin svakodnevno

Svakodnevno uzimanje Aspirina u svrhu razrjeđivanja krvi nije danas više liječnička preporuka, upozoravaju stručnjaci. “Većina će zdravstvenih stručnjaka potvrditi kako dugotrajno korištenje Aspirina radi prevencije srčanog infarkta ili moždanog udara kod zdravih osoba nije potrebno, a ako ga koristite kako biste snizili rizik od bolesti i niste o tome razgovarali s liječnikom, moguće je da svoje zdravlje stavljate pod rizik. Koristiti Aspirin smijete na dnevnoj bazi samo kao terapiju pod strogim nadzorom liječnika“, stoji na stranicama FDA.

2. Izbjegavate ugljikohidrate

Nisu svi ugljikohidrati jednaki, a svakako treba izbjegavati one procesuirane. Ali ako imate više od 50 godina možete i profitirati od konzumacije ugljikohidrata. “Ugljikohidrati su i dalje najvažnije gorivo, posebno za aktivne pojedince, a postoje brojne studije koje to dokazuju”, navodi Edwina Clark, nutricionistica.

Jedan dio tijela prvi otkriva vaše prave godine, a nije u pitanju lice

3. Odmarate previše

Znanstvenici vjeruju kako oko 40 posto starijih osoba pati od kroničnog manjka sna, a to je problem koji često ostane nedijagnosticiran. Spavanje tijekom dana može otežati san tijekom noći, kažu stručnjaci pa bi prava strategija bila da ograničite vrijeme drijemanja tijekom dana kako ne biste patili tijekom noći. Dr. Suzzane Bertich, profesorica na sveučilištu Harvard navodi kako je to istina i da ćete teže usnuti navečer ako često drijemate tijekom dana. Ako vam je potreban odmor tijekom dana, važno je da važno je pitati se zašto vam je potreban odmor i kako ste spavali tijekom noći. Ako primjećujete problem, razgovarajte s liječnikom.

4. Suplementi su super zamjena za lošu prehranu

Zdrava prehrana je najvažnija stavka zdravog starenja, a suplementi sigurno ne mogu nadomjestiti štetu loše prehrane.

“Ako mislite da te tablete mogu nekako popraviti zdravlje i zaštiti vas od bolesti ako ne pazite na prehranu – u krivu ste”, navodi dr. Pieter Cohen, profesor na sveučilištu Harvard. Dodaje da iako neke osobe trebaju određene vitamine i suplemente radi nadomjestka, za prosječnu zdravu osobu dovoljno je da se prati prehrana puna voća i povrća, vitamina i minerala.

7 simptoma upale mokraćnog mjehura i 5 jednostavnih načina kako prevenirati

5. Izbjegavate masnoće

Zdrave masnoće mogu pomoći kod prevencije bolesti srca i infarkta, slažu se stručnjaci, ali kako je prije 20-ak godina vladala parola da su masnoće nezdrave, mnogi i danas to pamte i izbjegavaju ih. Istina je da masnoće imaju više kalorija u gramu ako ih usporedimo s ugljikohidratima i proteinima, ali nezasićene masne kiseline su jako važne za kardiovaskularno zdravlje. Dokazano je da utječu na snižavanje lošeg kolesterola. Uključite ih u prehranu tako što ćete odabrati avokado, maslinovo ulje, orahe…

Paleta dobrih masnoća bi izgledala ovako:

  • U kuhanju koristite različite vrste hladno prešanih ulja (npr. ekstra djevičansko maslinovo, suncokretovo, bučino, laneno)
  • Imajte u kuhinji što raznovrsnije orašaste plodove za obogaćivanje obroka: orahe, bademe, lješnjake, pinjole, rogač, pistacije, kikiriki…
  • Oplemenite jela i raznovrsnim sjemenkama suncokreta, bundeve, lana, sezama, kvinoje…
  • Kuhajte s minimalnom količinom masnoća – koristite posuđe u kojemu se hrana može pripremati bez masti, papir za pečenje te specijalne folije i vrećice u kojima se namirnice kuhaju u vlastitom soku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo