Zdravlje

Zdravlje

Pijete antibitike kad mislite da vam je potrebno? Posljedice mogu biti opasne

U vrijeme COVID-19 pandemije, mnogi problemi današnje medicine došli su još više do izražaja, a tako i problem bakterija otpornih na antibiotike.

Virusne infekcije, kao što su prehlada, gripa ili COVID, za razliku od onih bakterijskih, ne liječe se antibioticima, a pogrešnim i prekomjernim propisivanjem, ali i neopreznom uporabom, potiče se otpornost bakterija na tu važnu skupinu lijekova, što povećava rizik za razvoj drugih bolesti i povećanje smrtnosti.

Antimikrobna rezistencija (AMR) razvija se uslijed sposobnosti bakterija, virusa, gljivica i parazita da se s vremenom mijenjaju, što omogućuje da postanu otporni na antibiotike zbog čega je otežano liječenje infekcija, povećan rizik od širenja i razvoja teških oblika bolesti te smrtnog ishoda. Istraživači procjenjuju da je antimikrobna rezistencija bakterija odgovorna za 1,27 milijuna smrtnih slučajeva u 2019. godini, stoji na stranicama zzjzpgz.hr.

Svjetski tjedan svjesnosti o antimikrobnim lijekovima globalno se obilježava svake godine kako bi se bolje osvijestio ovaj rastući problem, te pronašla rješenja i potaknula najbolja praksa među svim sudionicima u javnosti, zdravstvu te kreatorima politika, koji imaju ključnu ulogu u smanjivanju pojave i širenja antimikrobne rezistencije.

Stoga se temom ovogodišnjeg tjedna “Zajedno spriječimo antimikrobnu rezistenciju” pozivaju svi dionici da potiču razboritu upotrebu antimikrobnih sredstava te da radeći zajedno, ojačaju preventivne mjere koje se bave AMR-om. Iako se u zadnjih desetak godina situacija u Hrvatskoj poboljšala u smislu smanjenja prekomjernog propisivanja i potrošnje, ipak Hrvati još uvijek uzimaju više antibiotika nego što ih prosječno uzimaju stanovnici nekih zapadnih zemalja Europske Unije.

Ljekarnica otkriva što ove jeseni kupiti za jačanje imuniteta – provjerite

COVID je “maskirao” problem 

Ako govorimo o 2021 godini, koju je obilježila pandemija SARS-CoV-2, prisjetimo se kako je sve bilo podređeno cijepljenju i brizi o pacijentima, no kako su mjere popustile omogućena je bila briga o liječenju pacijenata s drugim dijagnozama. 

Povećao se tako i broj bakterioloških pretraga te brojevi izolata obrađeni  za većinu bakterijskih vrsta rastu u odnosu na prethodnu godinu i dosežu brojke prijašnjih predpandemijskih godina. Multiplo rezistentni bolnički patogeni porasli su, nažalost, tijekom pandemije i brojem i stopom rezistencije što najbolje ukazuje koliko su u sprječavanju širenja rezistencije važne standardne mjere predostrožnosti, koje su tijekom pandemije često bile zanemarivane zbog pretjerane uporabe zaštitnih sredstava u sklopu kontaktne izolacije pacijenata s COVID-19. 

Ove navike uništavaju zdravlje bubrega i srca, odbacite ih odmah

Utjecaj virusne pandemije na bakterijsku rezistenciju na antibiotike jasno ukazuje koliko su razni sektori u zdravstvu usko povezani i kako se problemu širenja rezistencije treba pristupati zajednički na različitim razinama, što se već dugi niz godina i čini, ne samo u okviru humane medicine, već i u okviru jedinstvenog zdravstva (engl. „One health“), što podrazumijeva kontrolu potrošnje antibiotika i širenja rezistencije i u veterinarskom sektoru i sektoru okoliša. Dok se u našoj zemlji programi praćenja rezistencije i praćenja potrošnje antibiotika uspješno provode već dugi niz godina, intervencije potaknute ovakvim podacima su još uvijek manjkave, stoji na stranicama Interdisciplinarne sekcija za kontrolu rezistencije na antibiotike (iskra.bfm.hr)

Uzimajte samo propisane doze

Postoje jednostavne radnje koje pojedinci mogu poduzeti kako bi se uključili u borbu protiv antibiotske rezistencije:

1. uzimanje antibiotika samo kada je potrebno i isključivo prema preporuci liječnika
2. ukoliko su antibiotici propisani, uzimaju se sve propisane doze te se ciklus liječenja završava točno onako kako je preporučio liječnik
3. nikada se ne uzimaju preostali antibiotici koji su propisani nekoj drugoj osobi
4. antibiotici koje je liječnik propisao nikada se ne dijele s drugim osobama
5. nikada se samoinicijativno ne uzimaju antibiotici, ukoliko to nije propisao liječnik
6. redovito se moraju prati ruke i poštivati druge mjere sprječavanja širenja zaraznih bolesti

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo