Pješaci, slušanje glazbe s mp3 playera je opasno! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pješaci, slušanje glazbe s mp3 playera je opasno!

Ako volite slušati glazbu iz mp3 playera ili sličnog prijenosnog gadgeta dok pješke idete na posao, mogli biste razmisliti o ovoj opasnoj navici.

Oprez! MP3 uređaji mogu uzrokovati gubitak sluha!Osim što su mp3 playeri opasni za vaš sluh, oni mogu predstavljati pravu prijetnju po vaš život, tvrde američki istraživači. Oni su ustanovili kako su se ozljede osoba koje slušaju glazbu na mp3 playeru dok pješke idu na posao utrostručile od 2004. godine.

“Korištenje mp3 playera često je kod mladih i tinejdžera, a mi smo ustanovili kako se te osobe izlažu riziku da ih pregazi auto i riziku od smrti. Pješake gaze automobili, vlakovi, kamioni, kombiji, autobusi i sl. Oko 70 posto ozljeda je smrtonosno, a više od 50 posto žrtava je pregazio vlak”, objasnio je dr. Richard Lichenstein, profesor pedijatrije Dječje bolnice Sveučilišta Maryland, ujedno i voditelj studije objavljene u časopisu Injury Prevention.

Njegov je tim analizirao nesretne slučajeve pješaka u SAD-u od 2004. do 2011. godine. Dvije trećine žrtava bile su mlađe od 30 godina, a najčešće su osobe umrle jer ih je pregazio vlak. Čak je 70 posto nesreća završilo smrtnim slučajem! Većina nesreća dogodila se u gradovima, a samo 12 posto odvilo se u ruralnim mjestima.

U tri od četiri slučaja svjedoci su vidjeli da je žrtva imala slušalice, a vjerojatno od glazbe nisu čili buku oko njih – jer su vozači trubili u 29 posto slučajeva prije sudara s nesretnim pješacima.

Sljedeći put kada želite uživati u glazbi, pazite neka ona ne svira preglasno i više vodite računa o stvarima koje se događaju oko vas, savjetuju stručnjaci.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo