Zdravlje

Zdravlje

Plijesan u kući: Naučite kako je se riješiti i zašto može biti po život opasna

Što je ustvari plijesan, zašto je toliko štetna i kako spriječiti “ulazak” u kuću?

Plijesan su mikroskopske gljivice koje se množe na vlažnom području, spore plijesni se mogu pronaći bilo gdje, a zanimljivo je da su čestice posvuda u atmosferi. Signali koji mogu otkriti da imate plijesan u kući su one poznate crne mrlje po zidovima, a mogu se pojaviti i kao bijele ili zelene pruge. Miris plijesni je neugodan i lako se prepoznaje. 

Plijesan postaje u kući opasnija kada su niske temperature, a upravo nas one čekaju

Kako plijesan može utjecati na vaše zdravlje? 

Osobe koje žive u kućanstvima u kojima se nalazi plijesan imaju veće šanse da će patiti od respiratornih problema, astme, alergija ili infekcija. 

Plijesan otpušta spore, stanice i dijelove u zrak, a ako ih dotaknemo ili udahnemo može doći do alergijske reakcije poput kihanja, curenja nosa, crvenila oka ili osipa. Isto tako ona može potaknuti napad astme što će se očitovati kašljem, kihanjem i poteškoćama s disanjem. 

Ovo je 7 grešaka koje radite dok perete odjeću – izbjegavajte i zbog zdravlja!

“Čak i oni koji nemaju problema s astmom mogu imati alergijsku reakciju. U nekim slučajevima plijesan se može udahnuti i kasnije pronaći u plućima – što može biti opasno po život.”, navodi Andy Whittamore, stručnjak za astmu. Osobe koje su u riziku od ozbiljnih posljedica su starije osobe, djeca i bebe te oni koji imaju postojeće probleme s dišnim organima. Plijesan može biti opasna i za osobe koje imaju slab imunološki sustav, ili radi bolesti ili radi lijekova koje uzimaju. 

Kako spriječiti plijesan u kući? 

U ozbiljnim slučajevima malo je toga što pojedinac može napraviti, potrebni su stručnjaci kako bi je uklonili. Ali ono što možete sami jest da se kraće tuširate jer će se tako stvoriti manje vlage koja pogoduje razvoju plijesni ali se i pobrinete za bolju ventilaciju prostorija u kojima se može javiti plijesan. 

Nećete vjerovati što sve Vanja Horvat u jednom danu napravi za svoje zdravlje – svaka čast!

Nakon kupanja obrišite kupaonicu od vlage, što se odnosi i na kadu. Mokre ručnike stavite da se osuše. Primijetite li plijesan na kadi to je znak da morate češće i temeljitije čistiti kupaonicu. Kada kuhate otvorite prozore u kuhinji kako bi vlaga izašla van. 

Ako vam curi umivaonik, zahod, tuš, perilica posuđa ili hladnjak riješite taj problem čim prije. Nakupljena voda može dovesti do problema s plijesni i žoharima. Nazovite vodoinstalatera ako ne možete sami pronaći kvar ili ne znate kako ga popraviti.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo