Zdravlje

Zdravlje

Pobijedite gljivične infekcije!

Sigurno nema osobe koja barem jednom u životu nije na nekom od svojih dijelova tijela, s većim ili manjim posljedicama imala gljivično oboljenje. Osim samih simptoma koji, kao što smo spomenuli mogu biti neugodni, gljivična oboljenja vrlo se lako šire, te mogu zadavati veće probleme ako se ne liječe.

A, njihovo liječenje upravo je tema ovog članka. Iako preporučamo da svakako ako imate ozbiljnijih problema posjetite osobnog liječnika ili specijalista za određeno područje, postoje i prirodni lijekovi koji vam mogu ponoći u izlječenju tegoba ili barem njihovom ublažavanju. Svako olakšanje od simptoma koje mogu prouzročiti gljivice je uvijek dobrodošlo.

Kandidijaza

kKandidijaza je jedna od najčešćih gljivičnih infekcija koja se kod žene javlja u rodnici ili pak ustima, te se vrlo lako prenosi na spolnog partnera, bez obzira ima li on simptome ili nema. Ukoliko ste sigurni da imate kandidijazu, ispirite vanjske spolne organe u litri vode u koju ste stavili dvije žlice octa. Kisela otopina će vrlo dobro djelovati na ublažavanje simptoma i širenje gljivica. Ako niste sigurni da upravo imate kandidijazu, nemojte koristiti tu otopinu, jer biste mogli poremetiti floru vagine, te izazvati širenje bakterija koje inače obitavaju u tom području.

Neugodu, svrbež i pečenje u predjelu spolnih organa ukoliko patite od kandidijaze može ublažiti i običan jogurt, koji možete staviti i unutar rodnice.

Kupanje u morskoj soli, također će vam pomoći u ublažavanju svrbeža i boli, te ćete vam ujedno i ubrzati oporavak. Ukoliko imate kadnidijazu u ustima, možete ih također ispirati sa slanom vodom i naravno, ne zaboravite na konzumaciju jogurta. Ako ikako možete nabavite ovaj koji su sebi sadrži probiotik Lactobacillus acidophilus, jer su istraživanja pokazala da suzbijaju rast gljivica u rodnici i crijevima.

Također, istraživanja su pokazala da čaj od cimeta, ima izvrsno protugljivično djelovanje. Sve što trebate napraviti je jedan štapić cimeta pet minuta prokuhati u osam decilitra vode, ostaviti ga da odstoji narednih 45 minuta. Nakon toga ga možete piti. Također, s tim čajem možete i ispirati vanjske spolne organe kako bi ublažili simptome.

Naravno, nikako nemojte zaboraviti ehinaceju, koja je izvrsna za podizanje imuniteta organizma, pa tako i u borbi protiv gljivica. Uzmite po 200 grama ehinaceje, tri puta na dan.

kPraktični savjeti

S obzirom da je kandidijaza jedna od najučestalijih gljivičnih infekcija kod žena, evo još nekoliko praktičnih savjeta, koje vjerojatno nećete čuti niti od jednog liječnika.

  1. Tijekom noći nemojte nositi gaćice, jer se gljivice razmnožavaju u toplom i vlažnom okruženju.
  2. Tijekom dana nosite samo pamučno i prozračno rublje.
  3. Izbjegavajte uske hlače.
  4. Nakon plivanja odmah promijenite kupaći kostim, otuširajte se i obucite suhu odjeću.
  5. Nemojte upotrebljavati sapun ili vruću vodu za pranje i ispiranje područja oko rodnice, jer ćete time skinuti kožu koja je prepreka širenju gljivica.
  6. Ne upotrebljavajte nikakve mirisne tampone i uloške, mirisne sprejeve i sredstva za tuširanje.
  7. Nakon spolnog odnosa obavezno se pomokrite jer sluznica rodnice je blago kisela, a sperma lužnata, čime se stvara povoljno okruženje za rast gljivica. Mokrenje će mogućnost nastanka gljivica ublažiti.

Lišaji

Lišaj na koži možda je najčešća gljivična bolest kod većine osoba, a oni blaži oblici najčešće ne zadaju gotovo nikakve probleme. No, ako već imate iskustva i sklonost jačim gljivičnim infekcijama kože, reagirajte na prvi znak nastajanja lišaja. U ljekarni bez recepta možete kupiti kreme na bazi mikonazola i kortimazola. Ako reagirate na vrijeme i ako ćete se držati uputa, lišaj bi se trebao povući u roku tjedan dana. Kako biste bili sigurni da se lišaj neće vratiti, mažite to mjesto još sljedećih nekoliko tjedana.

kUkoliko vam lišaj ne prolazi ili pak upala postaje sve jača, počinju se stvarati vlaga ili mjehuri, prvo što možete učiniti je da stavite topao ili hladan oblog, od vode u kojoj ste ranije otopili gorku sol. No, s takvim simptomima nemojte odgađati posjet liječniku.

Na jesen kada dozrijevaju orasi, kao sredstvo protiv lišaja možete iskoristiti zelenu koru u kojoj sazrijeva orah. Zgnječite tu koru i namažite s kašom četiri puta na dan, tako dugo dok vam lišaj ne nestane. No budite oprezni, jer je orahova kora je otrovna!

Začin kurkuma također je poznati po svojem ljekovitom djevovanju protiv gljivica. Sve što trebate je dvije žlice kurkuma pomiješati s toliko vode da dobijete jednoliku pastu. Tu pastu razmažite po zahvaćenom području i zamotajte u prozračnu čistu gazu. Maknite gazu i isperite područje nakon najviše sat vremena. Postupa možete ponavljati u četiri puta na dan, ali ako primijetite iritaciju kože prestanite primjenjivati ovaj recept.

 

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo