Zdravlje

Zdravlje

Postoje dvije velike stvari koje bi pandemiju mogle (napokon) baciti na koljena

Postoji prva i velika stvar koju možete odmah napraviti kako biste se zaštitili od koronavirusa.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti dr. Anthony Fauci podijelio je za NPR prije nekoliko dana nove informacije: „Stvari se kreću u pravom smjeru“. Broj oboljelih, hospitaliziranih i umrlih se u proteklom tjednu u Americi smanjio, a to je sigurno dobra vijest jer je pandemija do danas tamo „ubila“ više od 750 000 stanovnika. No, činjenica je isto tako da još nije kraj pandemiji.

„Iako pozitivne vijesti, ipak smanjenje broja novih slučajeva i dalje ostaje visok, pa dok se proteklih tjedana primjećivalo da je smanjenje broja novooboljelih iznosilo i do 20 posto, protekli tjedan taj postotak je iznosio 1.4 posto“, dodaje. Ovi podaci naravno donose i zabrinutost da će se opet javiti veliki porast broja oboljelih, a posebno stoga jer je ispred nas zima kada većinu vremena provodimo u zatvorenim prostorima.

Što možemo učiniti?

Postoje dvije stvari koje mogu pomoći kod padnemije, a prva je ta da se cijepite ako već niste, a Fauci smatra da možemo puno napraviti ako svi uložimo napor da se cijepimo.

Čak i bezazlena upala pluća koju “prohodamo” može izazvati komplikacije – prevencija je jednostavna

Trenutno je autorizirano cjepivo Pfizera za one stare od 5 do 11 godina, a do sada je oko 59 posto odraslih osoba dva put cijepljeno. “Imamo mlade ljude koji su cijepljeni, ali može se bolje. Milijun je ljudi u zemlji starijih od 60 godina koji mogu, ali se ne žele cijepiti“, dodaje.

Drugi važan faktor za zaustavljanje pandemije je bolji način liječenja za oboljele. Jedna obećavajuća opcija je svakako tableta koja se naziva Paxlovid (Pfizer).

To je tableta koja se daje na samom početku pojave simptoma, u prva tri dana, a ona bi trebala za oko 89 posto smanjiti šanse da će doći do hospitalizacije, a oko 85 posto ako ju popijete peti dan od pojave simptoma. Fauci se slaže da puno obećava onaj način liječenja.

Merck je isto tako proizveo pilulu, molnupiravir, za koju kažu kako smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod osoba koje imaju određena zdravstvena stanja. Agencija za hranu i lijekove traži autorizaciju lijeka na dan 30. 11., a datum za ono Pfizerovu još nije određen, ali bi prema nagađanjima mogla biti dostupna početkom iduće godine. Ali čak i ako ove tablete budu odobrene i pokažu se dobrima, one neće zamijeniti potrebu za cijepljenjem.

Uvijek je bolje ne zaraziti se nego bolest dobiti pa se liječiti. Prevencija je uvijek najbolja stvar, a tako nećete morati niti razmišljati kako bolest liječiti, dodaje Fauci.

Cilj svega je da imamo pandemiju pod kontrolom, a ne ona nas. To znači da ona ne bi trebala poremetiti cijelo društvo, kako je do sad činila“, dodaje liječnik. Mjere za uspjeh se nisu promijenile, a krajnji je cilj da što manje osoba završi na bolničkom liječenju, dakle potrebno je smanjiti broj oboljelih.  

Jedna krvna grupa stavlja vas u rizičnu skupinu za nastanak dva najopasnija karcinoma

“Cijepiti se trebamo, čak i ako znamo da ono neće uvijek pomoći kod sprećavanja infekcije, ali puno će značiti pri sprečavanju ozbiljnosti simptoma“, zaključio je liječnik.

Ana A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo