Zdravlje

Zdravlje

Postoji razlog zašto gubite puno kose, a jednostavno se može riješiti

Shutterstock

Baš kao i kad se javi bol u trbuhu, razloga za gubitak kose ima puno.

Ispadanje kose i preosjetljivost korijena može biti genetski uvjetovano ili izazvano uzimanjem nekih lijekova, ali i uslijed stresa. Također i loša prehrana te životne navike mogu uzrokovati pojačano ispadanje kose. Simptomi na koje treba reagirati su postupno stanjivanje vlasi te povećano ispadanje kose tijekom češljanja i pranja. 

Dermatologinja Cory Gaskins navodi: “Loša hormonalna slika isto tako može utjecati na gubitak kose, a autoimune bolesti poput lupusa mogu isto tako uzrokovati ispadanje kose jer tijelo tada napada zdrave stanice, pa i folikul kose”. 

Genetika je jednako važna smatra dr. Chery Rosen te navodi i faktore kao što su prehrana te manjak nutrijenata kao što su cink, biotin… 

Je li jesen kriva?

Ako trenutno primjećujete nešto veći gubitak kose, možda se radi dakle o nekom postojećem zdravstvenom stanju ili prirodnom stanjivanju kose, ali odgovor može i biti u godišnjem dobu. Studija provedena prije pet godina je otkrila kako upravo tijekom jeseni se najčešće na internet tražilici traži pojam “ispadanje kose”, što se podudara s podacima trihologa koji kažu da se najmanje ispadanje kose bilježi tijekom ljeta a najviše tijekom jeseni.

Što možete očekivati od botoksa za kosu? Evo za koga je ovo idealan tretman

Zašto se to događa? 

Čini se da ljeti više pazimo na zaštitu kose radi sunca, a tijekom hladnijih mjeseci kosa ispada kako bi se stvorilo mjesto da naraste jača i zdravija dlaka”; navodi stručnjak za kosu Gökhan Vayni. Niske temperature isto tako mogu biti odgovorne jer se često radi o suhom zraku koji će isušiti tjeme, dodaje. Kada je tjeme suho, kosa se oštećuje. 

Kada posjetiti liječnika? 

Terapija protiv ispadanja kose često je dugotrajan proces i provodi se kombinacijom različitih postupaka.  Dr.sc. Ivana Nola, spec. dermatovenerologije savjetuje kada liječniku i kako može izgledati potrebna terapija: 

“Kada u dermatološku ordinaciju dođe pacijent s ovim problemom, prilagođenom terapijom pokušavamo spriječiti ili reducirati opadanje kose. Prvenstveno je potrebno pacijenta naučiti prevenciji i pomoći pri uklanjaju simptoma i to zdravom i nutricionistički uravnoteženom prehranom, savjetima i specijalnim preparatima za pravilnu njegu i održavanje kose. Preporuka je izbjegavati stres, ali svi znamo da je to u današnjem užurbanom tempu života gotovo nemoguće. Pravovremenim javljanjem liječniku dermatologu s ciljem rane dijagnostike i provođenja terapije može se mnogo napraviti, no na žalost, mnogi dođu u poodmakloj fazi nastalog zdravstvenog problema. “

Muče vas slabi i lomljivi nokti? Ovo je 8 mogućih razloga zašto se to događa

ISPADANJE KOSE NAKON BOLESTI I STRESA NIJE NEUOBIČAJENO

Jedan od simptoma koji su posljedica COVID-19 je i ispadanje kose, a dermatologinja dr. Nevia Delalle, je dodala i kako oko 50% pacijenata nakon preboljele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose.

“Radi se o telogenom efluviju, koji nije rijetka pojava u dermatološkim ordinacijama. To je difuzno opadanje kose koje se javlja 2-3 mjeseca nakon utjecaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije. Nije specifičan samo za COVID i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opće stanje u zemlji i u svijetu specifično i pod konstantnim bombardiranjem lošim vijestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se utjecaj multiplicira”, pojašnjava te dodaje kako je u jednoj studiji provedenoj na 15.345 pozitivnih pacijenata na COVID-19, u bolnici Henry Ford Hospital u Detroitu dokazano da su svi oboljeli pacijenti bili pod znatno većim psihološkim stresom. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo