Postoji razlog zašto žene imaju jače nuspojave na cjepivo protiv bolesti COVID-19 - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Postoji razlog zašto žene imaju jače nuspojave na cjepivo protiv bolesti COVID-19

Shutterstock

Znanstvenici Centra za prevenciju i kontrolu bolesti tvrde kako žene imaju jače nuspojave nakon cijepljenja, za razliku od muškaraca

Zdravstveni djelatnici Shelly i Scott Blomgren su bili među prvima koji su u Americi pristupili cijepljenju protiv COVID-a. Nakon drugog cjepiva Modernom, tog istog poslijepodneva postalo je jasno da Shelly ima sasvim drugačiju reakciju na cjepivo.

On je bio dobro, a ja sam se osjećala kao da umirem. Inače sam dosta jaka i mogu podnijeti bol, ali ovo je bilo strašno”, pojasnila je Shally Blomgren.

Kaže kako se borila skoro dva dana s onime što naziva najgorim bolovima, groznici, i umoru kojeg je ikada doživjela, dok je njen suprug otišao na posao i nastavi se ponašati kao inače. Nakon dva dana i ona je bila dobro i postupno zaštićena. Simptome i probleme koje je opisala javljaju se, čini se, u mnogim kućanstvima u Americi, tvrde stručnjaci.

Svakodnevica liječnice obiteljske medicine: Čekaonice prazne, a naš posao nikada teži

Prema izvješću Centa za prevenciju i kontrolu bolesti, nakon primljenih prvih 13.8 milijuna, izvješća o nuspojava govore da su nuspojave u većoj mjeri zabilježene kod žena. Čak 79 posto prijavljenih nuspojava je pristiglo od strane žena, iako je samo 61 posto cjepiva „potrošeno“ na žene.

Česta pojava

Rezultati studije nisu toliko zabrinjavajući za stručnjake za zarazne bolesti. Ističe kako je jača reakcija kod žena na druga cjepiva primijećena već prije nekoliko godina.

Razlog?

Stručnjaci pretpostavljaju da kod žena, posebno onog u pred menopauzi, razina estrogena odgovorna za aktivaciju imunološkog odgovora prilikom cijepljenja. Muškarci imaju više testosterona, hormona koji može usporiti i umanjiti reakciju.
Jednostavnije rečeno, žene češće imaju jače reakcije na cjepivo jer je njihovo tijelo brže i jače kada je u pitanju aktivacija onoga što cjepivo unosi u organizam.

Što HZJZ želi da znate o cijepljenju AstraZeneca cjepivom

“Zarazne bolesti generalno se odnose na reakciju imunološkog sustava a ne na virus“, navodi dr. Larry Schlesinger, predsjednik i šef instituta za medicinu San Antonio te napomenuo da iza toga ustvari stoji puno „znanosti“. U prošlosti je, kaže, jača reakcija kod žena bila jako dobro praćena i kada se radi o cjepivu protiv gripe i drugih bolesti.
Schlesinger smatra da estrogen tijelu šalje signale da proizvodi više T-stanica, koje nas štite kada se organizmu predstavi cjepivo.

Kako se nositi s reakcijom

Izazov je za znanstvenike kako podijeliti ovu informaciju a ne stvoriti paniku ili učiniti to da žene odbijaju cijepljenje.

Dr. William Schaffner, stručnjak za infektivne bolesti sveučilišta  Vanderbilt dodaje kako se radi o fenomenu koji se nije dovoljno proučavao iako se za njega dugo zna. Moli žene da shvate da se radi o kratkotrajnom simptomu zbog kojeg se ne smije odbiti cijepljenje.
“COVID-19 je bolest koja može donijeti ozbiljne komplikacije, a cjepivo je važan alat za prevenciju bolesti, ali i komplikacija“, a Schaffner dodaje kako treba samo zasukati rukave i otići se cijepiti jer su cjepiva djelotvorna i trebaju svima služiti kao zaštita i osiguranje da će se možda život vratiti u normalu.

Blomgren kaže kako unatoč reakciji nikada nije požalila što se cijepila niti je razmišljala o tome da preskoći svoj red.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo