Prebrodite nezaposlenost udvoje! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prebrodite nezaposlenost udvoje!

Dan kada izgubite posao jedan je od najstresnijih u životu svake osobe. Iznenadna “besposlenost” utjecat će na svaki aspekt vašeg života, uključujući i vezu.

Čak i najjači odnosi s otkazima dolaze na kušnju, a stres može nagristi svaki odnos. Iako će vam partner nesumnjivo pomoći u teškim trenutcima, i materijalno i emotivno, nitko se ne voli osjećati besposleno i nemoćno.

S obzirom da ekonomija i dalje tone, vjerojatno se dobar dio vas pita kao uspješno uskladiti nezaposlenost i vezu. Donosimo nekoliko strategija koje bi vam mogle pomoću da uspješno prebrodite ovaj stresni period:

par-krecenje-kuca

Nemojte kukati

Gubitak posla je iscrpljujuće i teško iskustvo. Ljutnja, strah i nervoza sasvim su normalni osjećali za taj period i u redu je povremeno im se prepustiti. Partner će vjerojatno imati razumijevanja za takve vaše emotivne ispade, ali budite umjereni. Dan, dva kukanja je dozvoljeno. Međutim ako to postane sve što radite po cijele dane, trebate se trgnuti.

Počnite planirati sljedeći korak i tražiti posao. Ako i nakon nekoliko tjedana imate potrebu pričati o nesreći koja vam se dogodila popričajte o tome s prijateljem. Vaš partner doista ne mora svaki dan slušati kako sami sebe žalite i posipate pepelom. I nabolje veze i najrazumniji partneri imaju svoje granice. Nemojte ih testirati!

Nađite privremenu zanimaciju

Samo zato što trenutno ne odlazite na posao svaki dan, ne znači da ste na odmoru. Vrlo je važno da i dalje imate raspored kojeg se pridržavate.

Sam izlazak iz kuće će vas motivirati i povećati vašu produktivnost. Umjesto da pregledavate nove poslove iz udobnosti vlastite fotelje, možete to isto činiti iz obližnjeg kafića. Nađite se sa  poznanicima na ručku ili kavi i dajte im do znanja da tražite posao. Ponašajte se kao da je traženje posla vaš trenutni posao.

Organizirajte svoje aktivnosti

Vašeg partnera će prije ili poslije izludjeti ako ste vi zadnje što vidi kad ide na posao, i prvo što vidi kad se vraća. Čak i ako provedete dan tražeći posao, izađete i rekreirate se, ali ste u kući kad partner odlazi i dolazi, situacija nije dobra. Percepcija je i dalje da se cijeli dan niste pomakli s kauča. Stoga se potrudite i za boljitak veze dajte partneru slobodno vrijeme.

Prihvatite pomoć partnera

par-laptop-sretni

Kad izgubite posao, često se postavljate obrambeno. Čak i kada je otkaz objektivno rezultat loše ekonomske situacije, teško se othrvati dojmu da je možda u pitanju upravo vaša nesposobnost. Kao posljedica toga, možda ćete odbijati pomoć pri traženju novog posla. To je pogrešan pogled na situaciju.

Bilo da vam je partner dogovorio razgovor za novi posao, ili vam predlaže male izmjene životopisa, to može potencijalno destruktivnu situaciju pretvoriti u konstruktivnu. Zajedno ćete raditi na rješavanju problema, a ne se svađati oko istoga.

Sutra je novi dan

Nezaposlenost i veza su opasna kombinacija. Često su uzročno posljedično povezane pa se osoba bez posla, često nađe i bez partnera. Potrudite se za situaciju pobrinuti na pravi način i vaša će veza u takvim situacijama postati oslonac, a ne uzrok dodatnog stresa.

 Dina Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo