Precizno prilagođena doza vitamina i minerala - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Precizno prilagođena doza vitamina i minerala

Vitamini i minerali smatraju se jednim od najvažnijih čimbenika očuvanja dobroga zdravlja, a našem su organizmu potrebne precizno prilagođene doze tih ​mikronutrijenata za ​njegovu zaštitu.

Odabir namirnica bogatih vitaminima i mineralima uvijek je najbolji način za unos tvari prijeko potrebnih organizmu za normalno funkcioniranje i zaštitu od raznih oboljenja. Međutim, ponekad nam takve namirnice nisu dostupne te je tada dodatna suplementacija multivitaminima dobrodošla.

Multivitamini s produljenim oslobađanjem

Kao najbolji odabir za unos svih potrebnih mikronutrijenata preporučuju se multivitaminski pripravci s produljenim oslobađanjem sastojaka. Obični multivitamini prebrzo otpuštaju aktivne komponente, što može prouzročiti pad razine vitamina tijekom dana, dok oni s produljenim oslobađanjem kontinuirano otpuštaju sastojke i tako održavaju bolju ravnotežu u organizmu.

Neki multivitaminski pripravci sadrže i aminokiseline koje su esencijalni dio ljudskoga tijela. One igraju ključnu ulogu prilikom bilo koje normalne aktivnosti te su važne za koncentraciju i dobar san. Iako dio aminokiselina moramo unositi prehranom, ponekad uslijed velikih psihičkih i fizičkih napora naš organizam ima veću potrebu za njima.

​Koliko ​je vitamina i minerala dovoljno?

Stručnjaci naglašavaju da je važno znati koja je količina organizmu potrebna te se prema tome prilagođava dnevni unos. Kako biste odabrali najbolji proizvod, potrebno je savjetovati se sa svojim liječnikom ili farmaceutom.

Svakako je važno obratiti pažnju na deklaracije koje se nalaze na proizvodima, a na kojima su jasno definirane preporučene doze vitamina i minerala koje sadrži.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo