Zdravlje

Zdravlje

Prekrivanje dječjih kolica može izazvati više štete nego koristi

Udruga RODA upozorila je da iako mislite da djetetu radite hlad ujedno mu smanjujete dovod zraka i podižete temperaturu u kolicima

Roditelji na sve načine pokušavaju zaštititi malene od sunca i velikih vrućina, no prekrivanje kolica i autosjedalica nije dobra ideja. Zaštitit ćete ih samo od direktnih sunčevih zraka no ne i od vrućine. Iako izgleda da ste im omogućili hlad, zapravo ste im složili kutiju u kojoj raste temperatura.

Udruga RODA upozorava kako čak i prekrivanje laganom pamučnom pelenom može biti problem, na što je ukazala i Švedska studija. Prekrivena kolica nakon sat vremena bila su čak 15 stupnjeva toplija nego neprekrivena. Sličan test proveli su australski novinari, a nakon sat vremena u polu-hladu, kolica pokrivena tetra pelenom ugrijala su se na preko 45 stupnjeva Celzijusa.

Bebe s manjkom vitamina D izložene većem riziku respiratornih upala

Nekoliko je problema

Osim najvećeg problema – pregrijavanja, tkanina koja potpuno prekriva kolica sprečava cirkulaciju zraka pa dijete udiše isti zrak što može povećati rizik od razvoja respiratornih infekcija. Također, kad su kolica prekrivena ne vidite dijete, a ako je klonulo od vrućine neće se ni oglasiti možda dovoljno glasno pa će vam duže trebati da primijetite kako se ne osjeća dobro.

Naime, kako kažu iz Udruge, mala djeca se vrlo brzo mogu pregrijati, dehidrirati pa čak i doživjeti toplinski udar jer njihova sposobnost reguliranja tjelesne temperature nije još dobro razvijena.

Simptomi dehidracije kod beba

  • Uspavanost
  • Malaksalost, gubitak snage u udovima
  • Razdražljivost
  • Suha koža
  • Malo mokrih pelena
  • Koncentrirana, tamna mokraća
  • Uvučena fontanela

Kako pomoći djetetu

Posumnjate li da je dijete pregrijano sklonite se u hladniji, po mogućnosti klimatizirani prostor ili na prozračno mjesto gdje struji zrak. Dajte djetetu tekućine i ohladite mu lice, vrat te ruke i noge vlažnom krpicom. Ako se dijete ne ponaša uobičajeno, ne reagira na vas ili povraća, potražite liječničku pomoć.

Zaštita od sunca

Što napraviti ako ne smijemo koristiti prekrivke? Kako zaštititi dijete od sunca? Jedna opcija je koristiti tzv. ljetna kolica, napravljena od tanje, prozračne tkanine, po mogućnosti sa otvorima sa strane za nesmetan protok zraka.

Toplinski udar, toplinska iscrpljenost ili sunčanica? Svakako se maknite s jakog sunca

Otvorite dodatne prozorčiće ako ih ima te uklonite nepotrebne dodatne jastuke i pojačanja. Redovito provjeravajte dijete i čes toga vadite iz kolica ili autosjedalice. Koristite suncobran koji se namjesti na kolica, stvara hlad, ali i dalje omogućava strujanje zraka

Najbolje je izbjegavajti izlaske iz kuće između 10 i 17 sati, a ako to nije moguće, pokušajte što više šetati po hladu. Dijete odjenite lagano, s obaveznim pokrivalom za glavu ako je na suncu te kremom sa zaštitnim faktorom ako je starije od 6 mjeseci. Ne zaboravite ga često ponuditi vodom, a ako dojite, povećajte broj podoja.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo