Zdravlje

Zdravlje

Presađivanje srca može uzrokovati rak kože

Gotovo polovica svih pacijenata koji prođu kroz transplantaciju srca dobiju rak kože u roku od 15 godina nakon operacije, otkrilo je novo istraživanje Klinike Mayo objavljeno u časopisu Archives of Dermatology.

Među 312 osoba procijenjenih istraživanjem, znanstvenici su zabilježili gotovo 1. 400 različitih karcinoma kože koji su se pojavili nakon operacije.

kKad god se neki dio tijela kirurški ugrađuje, tijelo ga prepoznaje kao strani objekt i nastavlja ga napadati. Pacijenti koji prođu kroz proces presađivanja organa obično moraju uzimati imunosupresivne lijekove do kraja života kako bi spriječili tijelo da odbaci organ. Ovi lijekovi povećavaju pacijentov rizik od razvoja karcinoma i drugih ozbiljnih bolesti.

Istraživanje Klinike Mayo je procijenilo kako se kod pacijenata nakon operacije mogu svi oblici raka kože, od blažih do fatalnih. Stručnjaci su otkrili da se kod nekih pacijenata razvio zloćudnim melanom, najteža oblik raka kože. Jedan sudionik studije je umro od malignog melanoma.

Studija objavljena 2005. godine u časopisu Cancer je otkrila kako su pacijenti, koji su prošli transplantaciju bubrega, četiri puta skloniji dobivanju melanoma. Kako pacijenti stare, taj se rizik nastavlja povećavati zbog dugotrajnog djelovanja imunosupresivnih lijekova. Druga su istraživanja otkrila kako su pacijenti s transplantiranim organom skloniji razvoju svih oblika karcinoma, ne samo raka kože.

Brojni liječnici potiču pacijente koji su prošli operaciju presađivanja organa da obavljaju redovite samo-preglede kako bi uočili prisustvo raka kože. Jer ako se otkriju u ranoj fazi, većina karcinoma kože se može iskorijeniti. Neki također preporučuju da pacijenti nakon operacije obavljaju redovite preglede kako bi pomogli „uhvatiti“ karcinom u razvoju što je prije moguće.

 

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo