Zdravlje

Zdravlje

Preslana hrana može odgoditi ulazak vašeg mališana u pubertet

Kasniji ulazak u pubertet, smanjena plodnost, povećana razina stresa… sve to može biti rezultat prekomjerne konzumacije soli u dječjoj dobi, tvrde američki istraživači.

Smanjite unos soli i sačuvajte zdravlje

Prekomjerna konzumacija soli može odgoditi ulazak vašeg mališana u pubertet, ustanovili su američki istraživači. Također, ono može dovesti do smanjene plodnosti te povećane razine stresa kod pogođenih osoba.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Wyoming koji su proučavali laboratorijske štakore. Točnije, oni glodavci koji su konzumirali tri do četiri puta više soli nego što iznosi preporučena dnevna doza za ljude znatno su kasnije ušli u pubertet u odnosu na štakore koji su hranjeni uobičajenom prehranom s normalnom količinom soli.

Znanstvenici, koji su svoje rezultate prezentirali na Europskom kongresu endokrinologije, zaključili su kako je unos soli potreban za pravilan razvoj organizma, no prekomjeran unos soli može ostaviti trag na reproduktivnom zdravlju. Kasnije nastupanje puberteta, tvrde, može dovesti do problema u ponašanju, povećanog stresa i smanjene plodnosti.

Koliko soli konzumiraju Hrvati?

Stručnjaci tvrde kako dnevni unos soli ne bi trebao biti veći od 5,8 grama (otprilike jedna čajna žličica), a najbolje je konzumirati oko 3,7 grama soli dnevno. Ova količina treba biti manja ako se radi o starijim osobama i onima s visokim krvnim lakom. S druge strane, prosječan Hrvat konzumira i 15-20 grama soli na dan.

Preporučeni dnevni unos soli prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji:

  • za djecu do jedne godine života: 1 gram
  • za djecu od jedne do tri godine života: dva grama
  • za djecu od četiri do sedam godina života: tri grama
  • za djecu od sedam do deset godina života: pet grama
  • za ostale dobne skupine najviše šest grama soli na dan.

 Sol se krije u mnogin namirnicama koje jedemo svakoga dana. Pročitajte koje su iznenađujuće “zamke soli”.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo