Prestanite ispirati vodom zube nakon pranja - liječnik objašnjava zašto - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prestanite ispirati vodom zube nakon pranja – liječnik objašnjava zašto

Shutterstock

Možda nije idealno ostavljati pastu za zube u ustima nakon pranja, ali to ustvari i može biti dobro za vas.

Već sigurno znate da je pranje zubi dva put dnevno osnova dobre dentalne higijene, ali jeste li znali da biste trebali prestati ispirati usta nakon pranja? Ako je to i vaša navika, ništa strašno jer nas to većina radi, ali ta metoda i nije najbolja. Evo što o ovoj navici kaže stručnjak, dr. Edmond Hewlett, profesor stomatologije na UCLA. 

Zašto je važno preskočiti ispiranje zubi nakon četkanja 

Fluorid  je važan sastojak paste za zube koji pomaže da caklina ostane tvrda i otpornija na kiseline koje uzrokuju karijes. Hewlett navodi kako se radi o najkvalitetnijem sastojku paste koji je jako efektivan pa pazite da se nalazi u vašoj pasti za zube. Kada perete zube, čistite sve naslage od hrane i bakterije, a kada preskočite ispiranje paste nakon pranja možete računati na bolje djelovanje tog sastojka. Pričekajte oko 15 minuta nakon četkanja kako biste popili vodu. Nakon pranja zubi, slina će sama očistiti ostatke paste pa ju nećete osjećati cijeli dan. 

Što ako pastu za zube ispirete cijeli život? 

Ako ste tek sad čuli za ovaj trik, možda mislite da ste poništili sve učinke pranja zubi. Ali to nije istina. Hewlett kaže kako se ne morate zabrinjavati ako perete zube dva put u danu jer će važni sastojci i dalje ostati u usnoj šupljini i djelovati kao zaštitita. Ideja o neispiranju paste je samo korak dalje da bi pasta bila još učinkovitija. “Kada se mjeri količina fluorida u slini, ako se pasta ne ispire, njega ima više. Ali i ako usnu šupljinu ispirete, ništa se strašno neće dogoditi. 

4 stvari koje svaka osoba starija od 65 mora imati u kućnoj ljekarni

Zdravlje usne šupljine isto igra ulogu 

Ako nemate karijesa, nastavite koristiti pastu koja sadrži fluorid, a ideja da ispirete zube ili ne vjerojatno neće učiniti za vas puno razlike. S druge strane, kod osoba koje se često bore s karijesom, preskakanje ispiranja je vjerojatno dobra ideja. Razlog za nastanak karijesa može biti i prevelika konzumacija šećernih napitaka, odabir krivih namirnica ili preskakanje pranja zubi. 

Smije li se koristiti vodica za ispiranje nakon pranja zubi? 

Možete, ali ako sadrži barem fluorid jer će efekt biti jednak, a ako ga ne sadrži onda je sve isto kao da ste zube isprali vodom. 

Ako imate više od 40 godina i želite ostati zdravi, prestanite raditi 11 čestih pogrešaka

Dodatni savjeti za bolju higijenu usne šupljine

Ovi vam savjeti mogu pomoći da zaštitite zdravlje zubi i usne šupljine.

  • Uvijek koristite mekanu četkicu, nikad tvrdih vlakana. Hewlett kaže kako bilo što nije mekano može oštetiti caklinu ali i zubno meso. 
  • Nije važno čistite li koncem zube prije ili nakon jela ili nakon četkanja zubi, dokle god očistite sve ostatke hrane. 
  • Ne morate agresivno prati zube kako biste ih očistili. Iako je to pravilo za pranje posuđa, zubima nije potrebna sila. 
  • Nježno četkajte zubno meso s četkicom koja ima mekana vlakna kako biste spriječili razvoj bolesti desni. 
  • Uvijek se konzultirajte s liječnikom kako bi vam dao personalizirane upute za njegu. On sigurno bolje razumije vaše dentalno zdravlje pa će znati dati i najbolje savjete. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo