4 stvari koje svaka osoba starija od 65 mora imati u kućnoj ljekarni - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

4 stvari koje svaka osoba starija od 65 mora imati u kućnoj ljekarni

Shutterstock

Osim lijekova protiv boli, što još morate imati pri ruci?

Što smo stariji to su nekako veće šanse da ćemo imati više problema sa zdravljem, a mnogi će liječnici savjetovati da se te promjene pobjede tjelovježbom pravilnom prehranom, ali i da bi se trebale napraviti neke promjene na polici za lijekove. 

Ako ste pripremljeni pravim proizvodima, lakše ćete se boriti protiv nevolja koje nosi starenje, ali pobrinite se da o tome razgovarate s liječnikom prije nego išta poduzmete. Evo što kažu liječnici, na koje to stvari morate obratiti pažnju.

1. Prva pomoć

Neke od čestih promjena koje dolaze sa starenjem su i pogoršanje vida i sluha, gubitak snage i ravnoteže, pa se tako povećava i rizik da će doći do pada pa i loma kosti. Lijekovi koje starije osobe često koriste mogu biti i uzrok problemima s ravnotežom, pa do ozljeda može doći i u vlastitom domu. 

Upravo je iz tog razloga važno da uvijek imate kutijicu za prvu pomoć pri ruci. “Svake sekunde jedna osoba starija od 65 godina doživi pad u Americi, pa se radi o vodećem uzroku ozljeda ali i smrti kao posljedice ozljeda” stoji na stranicama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. 

Trebate li primiti treću dozu cjepiva ako ste prebolji COVID-19 i dva puta ste cijepljeni?

2. Protuupalni lijekovi protiv bolova

Nije tajna da se osjećaj boli puno češće javlja kako starimo, a uzrok tome je i to što mišići postaju krući, ligamenti i tetive su manje fleksibilne,a kostima je potrebno puno više vremena da se oprave od ozljede, navodi dr. Donald Ford, šef obiteljske medicine u bolnici Cleveland. Upravo je iz tog razloga korisno imati lijekove protiv bolova pri ruci kako biste ih mogli odmah koristiti kada bol napadne. Dokle imate zdrave bubrege, možete koristiti ovakve lijekove, navodi Ford. Ipak upozorava da ih ne smatrate dijelom dnevne rutine osim ako vam liječnik nije tako rekao.

“Čak i protuupalni lijekovi mogu napraviti štetu bubrezima ako se koriste dugo vremena ili ako ih se previše uzima”, ističe liječnik. Ako se redovito istežete i vježbate, možete si učiniti život lakšim uz manje boli.

3. Lijekovi protiv prehlade 

Koliko godina imate nije važno jer ćete sigurno doživjeti prehladu, ali kod starijih osoba je veći rizik da će doći do težih simptoma nego kod mladih osoba. “Čak i blaga prehlada može biti opasna za starije osobe, jer njihov imunitete više ne može protiv virusa i bakterija kao nekad”, pojašnjavaju stručnjaci. Upravo je zato sezona prehlada i gripa jako opasna za starije osobe pa je uvijek dobro pri ruci imati lijek kako bi se smanjili simptomi. Važno je dodati i kako prehlada može voditi do upale pluća, a ta bolest odnese puno života svake godine.

Na što morate obratiti pažnju prije kupovine vitamina? Imajte na umu 5 stvari

4. Lijek protiv želučane kiseline 

Iako ona može svakome upropastiti dan, češće se javlja kod starijih osoba nego mlađih. Možda je u pitanju posljedica konzumacije lijekova, starosti mišića koji su u jednjaku pa više ne mogu obavljati posao kao prije, višak kilograma ili samo loša hrana. 

“Ne postoji određena dob kada ovaj problem postane veći, ali studije pokazuju kako četvrtina osoba starijih od 75 uzimaju lijekove protiv kiseline”, navodi dr. Scott Gabbard. Razgovarajte s liječnikom o tome što morate imati u kabinetu s lijekovima.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo