Prijatelji s povlasticama: moguća misija? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Prijatelji s povlasticama: moguća misija?

Na početku takav aranžman odgovara obje strane, no neminovno će se nešto promijeniti i ravnoteža snaga bit će narušena.

Ashton Kutcher i Natalie Portman u filmu “Samo seks” (No Strings Attached) imaju vezu koja se temelji na seksu i za sobom ne povlači nikakve obaveze. Oni zapravo nisu “dečko i cura”. Osnovno pitanje filma je može li takva veza funkcionirati? Jer nakon nekog vremena svima postaje jasno da se između njih počinju javljati osjećaji, što u bitnome komplicira situaciju. Sličan scenarij ima film “Prijatelji s povlasticama” u kojem su glavi akteri Mila Kunis i Justin Timberlake.

Činjenica je da čisto seksualni odnos nije fikcija. Šanse su da je šest od deset osoba imalo “fu** buddyja” za vrijeme svojih studentskih dana, tvrde američki istraživači u časopisu Archives of Sexual Behavior. Najveća prednost ovakvog odnosa je u tome što ne postoje obveze, samo užitak. Nema svakodnevnog zivkanja, razgovora o tome kako je nekome prošao dan, što je radio, nema zajedničkih izlazaka, obiteljskog upoznavanja, emocionalno nabijenih intimnih razgovora… samo seks.

Na početku takav aranžman odgovara obje strane, no neminovno će se nešto promijeniti i ravnoteža snaga bit će narušena. To nije pretpostavka nego činjenica, tvrde oni koji su u ovakvoj vezi nekad uživali.

Što se dogodilo?

Što je uzrokovalo promjenu? Prije ili poslije, jedna će strana u ovu priču uvesti osjećaje. Tada se stvari zakompliciraju i javljaju se razna pitanja i slutnje: tajiti osjećaje ili otkriti? Što ako druga osoba ne osjeća isto? Što ako nismo “dovoljno dobri” za pravu vezu…?

Postoje prednosti i nedostaci ovakve veze, a o njima biste trebali dobro promislite prije upuštanja naglavce.

 • Natalie Portman i Ashton Kutcher

  Postoji li “opasnost” da se zaljubite u prijatelja?

 • Možete li potpuno odvojiti osjećaje od želje za seksom?
 • Što ako se druga strana zaljubi u vas, a vi ne dijelite njihove osjećaje? Kako se ponašati? Ignorirati to i održavati takav odnos ili suočiti se s istinom?
 • Ako se vi zaljubite u prijatelja koji u vama nastavlja vidjeti samo dobru priliku za seks, pristajete li na bilo što samo da budete uz tu osobu? Gdje to može dovesti?
 • Hoćete li imati problema s ljubomorom ako razvijete osjećaje?
 • Možete li zaista vjerovati drugoj osobi?
 • Je li potreba za seksom u stvari jaka potreba za bliskim odnosom s nekim?
 • Možete li svoj “aranžman” otkriti prijateljima, a da ga se ne sramite?
 • Kako ćete se osjećati ako vi ili druga strana upozna nekoga s kime bi htjeli započeti vezu?
 • Je li bolje redovito se seksati s nekime do koga vam je stalo?

Ako ste ovakav odnos započeli s bliskim prijateljem, razmislite što se sve može dogoditi jednog dana kada se stvari promijene. Nekome će se osjećaju uvući pod kožu, dok će druga osoba nastaviti po starom. Kada se suočite s tom situacijom, a prijatelj ne dijeli iste osjećaje, možete li se zaista oprostiti od prijateljstva ili ne? Je li dobar seks vrijedan dobrog prijatelja?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo