Zdravlje

Zdravlje

Prijevremeni porod mijenja strukturu srca?

Prijevremeni porod sa sobom donosi mnoge moguće komplikacije za bebu. On podrazumijeva porod koji nastupi prije 37. tjedna trudnoće, tj. tri tjedna prije zakazanog termina. Beba je od 35. tjedna dovoljno razvijena kako bi preživjela bez dodatnih intervencija, ali svaki je prijevremeni porod rizičan na svoj način. Što je raniji, to je opasnost po bebu veća.

Nedonošče se može prepoznati po svom izgledu: ono je sitnije, ima tanju kožu s manje masnog tkiva te veću glavu u odnosu na tijelo. Kako bebin dišni sustav nije do kraja razvijen, najčešće se javljaju teškoće sa samostalnim disanjem, te problemi s probavom, bubrezima, imunitetom i razvojem mozga. Kako bi se pratile bebine vitalne funkcije, ona se smješta u inkubator.

Sada su engleski stručnjaci ustanovili kako je prijevremeni porod povezan s bitnim promjenama u procesu oblikovanja srca. Naime, “do deset posto današnjih mladih osoba bile su prijevremene bebe, a neke od njih imaju povišeni rizik od krvožilnih bolesti kasnije u životu”, objasnio je kardiolog Paul Leeson, voditelj istraživanja Krvožilnih kliničkih istraživanja pri Sveučilištu Oxford.

Njegov je tim pratio skupinu preuranjeno rođenih osoba prosječno starih 25 godina, koje su rođene u 80-ima. Svim ispitanicima je analizirano zdravlje srca, koristeći mjerenje tlaka, kolesterola, ali i sofisticiraniju magnetnu rezonancu kako bi se detaljno analizirale krvne žile.

Kod osoba koje su bile prijevremeno rođene bebe desna klijetka bila je manja, ali teža, s debljim stjenkama i s manjom sposobnošću pumpanja krvi. Također, što se porod dogodio ranije, to je učinak na desnu klijetku bio veći, tvrde istraživači.

“Pokušavamo dublje ući u tematiku razlike srca nedonoščadi. Moguće znanstveno objašnjenje zašto su takva srca drugačija fascinantna su i naša studija predstavlja doprinos razumijevanju na koji način prijevremeno rođenje oblikuje zdravlje srca u budućnosti”, zaključio je čelnik Adam Lewandowski, jedan od voditelja studije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo