​Probiotici mogu omogućiti da svako putovanje ostane ugodno iskustvo - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

​Probiotici mogu omogućiti da svako putovanje ostane ugodno iskustvo

Foto: Shutterstock

Zdrav i uravnotežen unutarnji ekosustav probavnog trakta, odnosno crijevna mikrobiota, iznimno je važan za cjelokupno zdravlje našeg organizma.

Mnoge ljude tijekom putovanja muči putnički proljev koji vrlo lako može upropastiti godišnji odmor. Sve više istraživanja upućuje na to kako bi ti problemi, između ostalog, mogli biti povezani i s manjkom „dobrih“ bakterija u našoj crijevnoj mikrobioti. Dobra je vijest što postoje dodaci prehrani koji joj mogu vratiti uravnoteženi sastav.

Ravnoteža crijevne mikrobiote znači da je omjer između „dobrih“ tj. korisnih i štetnih bakterija povoljan, a problemi se mogu pojaviti kada se broj korisnih bakterija previše smanji čime se narušava ravnoteža, a to se može manifestirati u obliku infekcije, proljeva, nadutosti ili općenitog osjećaja slabosti.

Probiotici, također zvani bakterije mliječne kiseline, živi su mikroorganizmi koji, kada ih se konzumira u odgovarajućoj količini, imaju povoljne učinke na zdravlje domaćina. Pogoduju našem probavnom sustavu pomažući u probavi hrane koju unosimo, održavaju naš probavni sustav zdravim i podržavaju funkciju našeg imunološkog sustava.

Linex® – štiti probavu cijele obitelji na putovanju

Probavne tegobe na putovanju nisu samo gnjavaža nego mogu izazvati opasnu dehidraciju i metaboličke poremećaje. Za oporavak su potrebni mirovanje, uzimanje dovoljno tekućine, a za normalizaciju crijevne mikrobiote od velike su pomoći sredstva poput probiotika. Stoga bi bilo dobro da prije putovanja u putnu torbu stavite i probiotik, npr. probiotički lijek Linex®, jer može pomoći u slučajevima neočekivanih probavnih poremećaja.

Probavne tegobe, poput nadutosti i proljeva, mogu biti posljedica neredovite i nepravilne prehrane, korištenja određenih lijekova, pojačanog stresa, putovanja i slično. U slučaju pojave proljeva izazvanog uzimanjem antibiotika zbog neke infekcije, Linex® može pomoći u vraćanju ravnoteže crijevne mikrobiote i time skratiti trajanje proljeva. No, vodite računa da ga je potrebno uzeti par sati prije ili poslije doze antibiotika, jer antibiotici ne ubijaju samo štetne, patogene bakterije nego i probiotičke bakterije. Na isti način, vraćanjem ravnoteže crijevne mokrobiote, Linex® kao probiotik pomaže i kod nadutosti.

Probiotike je dobro uzimati kroz prehrambene namirnice, u obliku dodataka prehrani ili probiotičkog lijeka, kao što je Linex®, za zaštitu zdravlja probavnog sustava u svakom životnom razdoblju, počevši već od dječje dobi.

Linex® možete koristiti kao potpornu mjeru u slučajevima blagog do umjereno jakog proljeva – za bakterijske ili protozoalne infekcije uz antimikrobni lijek, a samostalno kod virusom uzrokovanih proljeva. Probiotike je dobro početi uzimati odmah po pojavi proljeva i nastaviti s uzimanjem i u idućim danima sve dok se ravnoteža crijevne mikrobiote ponovno ne uspostavi.

Ne zaboravite: ravnoteža kreće iznutra!

Više o Linex® proizvodima pročitajte ovdje!

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Plaćeni oglas o lijeku.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo