Zdravlje

Zdravlje

Prsti na rukama su vam često natečeni? Evo zašto se to događa

Često se radi o prolaznom problemu, ali isto tako natečeni prsti mogu biti simptom i ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Natečeni prsti mogu biti posljedica artritisa, ali uzrok toj pojavi može biti i samo pretjerana konzumacija soli… 

Previše soli ili šećera

Oticanje prstiju može biti posljedica pretjeranog unosa soli, šećera i masti. U tim slučajevima, važno je koristiti diuretike i prirodne namirnice koji će nam pomoći izbaciti višak tekućine od organizma, poput zelenog čaja, krastavaca, soka od brusnice… 

Osteoartritis i reumatoidni artritis

Osteoartritis je bolest zglobova koja čini gotovo polovicu svih vrsta artritisa, a karakterizira ga uništavanje zglobne hrskavice. Osim boli i ukočenosti zglobova, ova stanja mogu uzrokovati i oticanje prstiju. Reumatoidni artritis može izazvati oticanje baš kao i upalu zglobova…

Ozljede gležnja su najčešće ozljede koštano-zglobnog sustava čovjeka

Sindrom karpalnog kanala

Sindrom karpalnog kanala je najpoznatiji i najčešće opisivani kanalikularni sindrom i najčešća bolest u području šake. Kod njega dolazi do pritiska na medijani živac u karpalnom kanalu na korijenu šake ispod samog dlana. Osim jake boli, simptom može biti i oticanje prstiju. 

Preeklampsija

Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Natečeni prsti  i lice mogu biti jako upozorenje da se radi o ovom stanju koje zahtjeva liječničku pomoć u što kraćem roku. 

Vježbanje

Moguće je primijetiti oticanje prstiju tijekom vježbanja zbog povećane potrošnje energije –  tijelo proizvodi toplinu, a kako bi se hladilo,  krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke. 

Problemi s bubrezima

Ako bubrezi ne izlučuju višak tekućine iz organizma, ona se zadržava u tijelu što može dovesti do oticanja prstiju. Može se primijetiti ta promjena ma bilo kojem dijelu tijela stopala i ruke su najpodložniji oteklinama. 

3 najbolje vježbe za olakšavanje boli u stopalu

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo