Zdravlje

Zdravlje

Prvi rođendan neće doživjeti 100.000 djece s prirođenom srčanom manom

U organizaciji Udruge liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima po četvrti puta tjedan se obilježava pod nazivom “Festival srca” u trajanju od 7. do 14. veljače.

Prema studijama Referentnog centra pedijatrijske kardiologije RH, koji se nalazi u Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb, u Hrvatskoj trenutno ima preko 10.000 djece sa srčanim bolestima, a svake se godine rađa još najmanje 400 do 500.

Godišnje se više od milijun djece u svijetu rađa s prirođenom srčanom greškom, njih 100 000. neće doživjeti prvi rođendan, a 1000 će umrijeti prije odrasle dobi. “Veliko srce malom srcu” je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, a kao takva jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. Udruga Veliko srce malom srcu pokrenula je svibnju 2011. godine veliku nacionalnu akciju pod nazivom “Veliko srce malom srcu”.

Osnovni ciljevi Udruge su:

  • razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka;
  • potpora njihovom pravodobnom i pravilnom liječenju;
  • prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove;
  • osvješćivanje građana Republike Hrvatske o tome što znači biti dijete s prirođenom srčanom greškom ili bolesti, što znači biti njihov roditelj ili liječnik;
  • pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.

Zdravlje je najveće bogatstvo koje čovjek može posjedovati

Akcija “Veliko srce malom srcu” usmjerena je na prikupljanje sredstava za kupovinu medicinskih uređaja koji bi uvelike pomogli u dijagnosticiranju teških srčanih bolesti djece, prije i poslije rođenja.

Tijekom obilježavanja ovogodišnjeg Tjedna predstavit će se projekt kojim se Udruga zalaže za nabavu automatskih vanjskih defibrilatora (AVD uređaja) za svaku školu i sportsku ustanovu.

Projekt je nazvan “Minute u životu čine razliku” jer kod iznenadnog srčanog zastoja minute do dolaska hitne pomoći odlučuju o posljedicama. Potrebno je ukazati našem društvu na probleme koji imaju djeca sa srčanim bolestima, na sve tegobe koje pritom prolaze roditelji te na sav trud i stručnost liječnika i medicinskog osoblja u borbi za ove male srčane borce.

Autorica članka: Marija Škes, mag. educ. reh., Štampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo