Zdravlje

Zdravlje

Prvi slučaj limfoma u Hrvatskoj zbog implatanata u grudima: Što kažu naši liječnici?

Još 2011. godine prvi je put spomenuta moguća povezanost implantata i raka. Unatoč njegovoj lokaciji, nije riječ o raku dojke, nego o vrsti ne-Hodgkinova limfoma, odnosno raka imunosnog sustava. Diljem svijeta zabilježeno je više od 600 slučajeva ove bolesti, a 16 pacijentica je umrlo, od toga njih 9 u SAD-u. Što o svemu kažu domaći stručnjaci?

Nakon što je Jutarnji list objavio da je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj 35-ogodišnje žene koja je 11 godina nakon ugradnje implatanata u grudi oboljela od aplastičnog limfoma velikih stanica i danas čeka na hitni operativni zahvat ponovo se i u Hrvatskoj aktualiziralo pitanje povezanosti implatanata u grudima i ove zloćudne bolesti.

Tim povodom u nastavku objavljujemo dijelove tekst iz magazina Ordinacija.hr, objavljenog u travnju 2018., u kojem se tematizirala povezanost implatanata i raka dojke. 

8 najčešćih pitanja koje postavljaju žene oboljele od raka dojke

Američka agencija za lijekove Food and Drug Administration (FDA) u veljači ove godine objavila je izvješće o porastu broja slučajeva anaplastičnog limfoma velikih stanica (BIA-ALCL), koji je navodno povezan s implantatima u grudima. Svake godine 450 tisuća žena u Americi ugradi implantate (u Hrvatskoj to učini njih oko 800 godišnje), a javnost su uznemirile i prijave upućene toj nacionalnoj agenciji za lijekove u kojima 350 žena tvrdi da su oboljele od karcinoma nakon ugradnje implantata. Pod posebnim su nadzorom implantati teksturne (hrapave) površine, kakve ugrađuje većina plastičnih kirurga.

“Američka agencija za hranu i lijekove 2011. godine prvi je put spomenula moguću povezanost implantata u dojkama i rijetke podvrste non-Hodgkinova limfoma pod nazivom anaplastični limfom velikih stanica. S obzirom na vrlo rijetku pojavnost tog oblika limfoma nisu nam bile dostupne relevantne i objektivne studije, no 2016. godine Svjetska zdravstvena organizacija izdala je priopćenje koje govori u prilog mogućem nastanku navedenog oblika limfoma kao posljedici implantata u dojkama. Veoma je važno naglasiti da je riječ o vrlo rijetkim slučajevima – na 300.000 žena kojima su ugrađeni implantati do razvoja bolesti doći će kod jedne žene. Kod gotovo svih opisanih slučajeva radilo se o implantatima hrapave, teksturirane površine”, objašnjava dr. sc. Andrej Roth, plastični kirurg iz Poliklinike Milojević, i napominje da po strukturi vanjske površine implantate dijelimo na glatke i teksturirane, s time da su puno češće u upotrebi teksturirani.

Glatki implantati mogu se u nekim slučajevima pomaknuti nakon više mjeseci ili čak i godina nakon operacije. Stoga su danas najčešće u upotrebi teksturirani implantati, čija hrapava površina vrlo brzo uraste u okolno tkivo pa kirurg ima puno bolju kontrolu.

“Budući da živimo u vremenu kada su informacije dostupne svima, mnoge se žene pri dogovoru za ugradnju implantata u grudi raspituju o mogućnosti nastanka kakve maligne bolesti kao posljedice toga. No riječ je o vrlo rijetkim slučajevima tako da apsolutno nema mjesta panici. Ipak, kirurg koji se bavi ugradnjom implantata mora biti upoznat s time i, naravno, o tome razgovarati s pacijenticom”, kaže dr. Roth.

Također, dr. Roth upozorava da pacijenticama s ugrađenim implantatima treba naglasiti da se u slučaju vidljive promjene na grudima (početak bolesti najčešće se najprije manifestira oteklinom dojke) odmah jave liječniku.

Kod žena najčešći rak dojke, a kod muškaraca rak traheja, bronha i pluća

I dr. Nikola Milojević potvrđuje kako danas nije rijetkost da pacijentice dolazi zbog želje za uklanjanjem implantata, no razlog, barem iz njegova iskustva, nije strah.

“Razlozi su raznoliki. Kod jednih je to osjećaj nelagode, malen broj pacijentica navodi i bolove u grudima, zatim nezadovoljstvo estetskim rezultatom koji nije u skladu s očekivanjem ili razvoj kapsularne kontrakture koja dovodi do skvrčavanja implantata koji se onda mora odstraniti. Neke pacijentice jednostavno kažu da im je dosadilo imati strano tijelo u sebi te žele vratiti prirodni izgled”, kaže dr. Nikola Milojević, napominjući da se može izbjeći ugradnja implantata jer postoje i druge metode kojima se mogu povećati i korigirati dojke.

Inače, anaplastični limfom velikih stanica (BIA-ALCL), kako su liječnici i potvrdili, iznimno je rijedak oblik tumora. Obično se nalazi u ožiljnom tkivu i tekućini blizu implantata, ali može se proširiti na druge dijelove tijela. Unatoč njegovoj lokaciji, nije riječ o raku dojke, nego o vrsti ne-Hodgkinova limfoma, odnosno raka imunosnog sustava. Ako se otkrije rano, limfom se uglavnom može izliječiti uklanjanjem implantata i ožiljnog tkiva oko njega. U težim slučajevima kemoterapija i zračenje su nužni, pisalo je u magazinu Ordinacija.hr, u travnju 2018.

4 simptoma raka dojke, a niti jedan nije kvržica

Danijela Petrov/magazin Ordinacija.hr

Foto: Pixsell/Luka Stanzl, Goran Stanzl

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo