Psorijaza i metabolički sindrom povezani - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Psorijaza i metabolički sindrom povezani

Osobe koje boluju od psorijaze često imaju i metabolički sindrom, tvrde islandski stručnjaci.

Oni su donijeli još jednu potvrdu španjolskim stručnjacima koji su nedavno povezali ove dvije pojave.

Koristeći podatke iz velike američke populacijske studije, stručnjaci Sveučilištne bolnice Landspitali iz Rejkjavika su u svoje istraživanje uključili preko 6500 osoba prosječno starih 39 godina i prosječnog indeksa tjelesne mase 28. Ustanovljeno je kako je čak 40 posto ispitanika sa psorijazom također imalo značajke metaboličkog sindroma, usporedno s 23 posto ispitanika kontrolne skupine (oni koji nisu bolovali od psorijaze).

Metabolički sindrom je naziv skupine faktora rizika za srčana oboljenja, a podrazumijeva indeks tjelesne mase veći od 30, obujam struka veći od 94 centimetra za muškarce i 102 centimetra za žene, krvni tlak viši od 135/85, razinu glukoze natašte veću od 100 mg/dl i neke druge parametre.

Najčešći faktor rizika metaboličkog sindroma kod psorijatičnih osoba bila je abdominalna pretilost (prisutna kod 63 posto ispitanika), a slijedili su povišena razina triglicerida (kod 44 posto osoba) i niska razina HDL-a ili dobrog kolesterola (34 posto).

“Rezultati pokazuju udvostručenje pojave metaboličkog sindroma kod pacijenata sa psorijazom, neovisno o dobi, spolui, rasi i razini C-reaktivnog proteina. S obzirom na ozbiljne komplikacije, komorbiditet mora biti prepoznat i uzet u obzir kada se pojedinci liječe za psorijazu”, zaključili su autori istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo