Zdravlje

Zdravlje

Pušače ranije pogodi srčani udar nego nepušače

“Pojedinci koji puše puno su skloniji srčanom udaru, a on može nastupiti čak jedno desetljeće ili više ranije. Možete doživjeti srčani udar ako pušite čak i ako nema drugih faktora rizika”, tvrdi Gregg Fonarow, kardiolog Medicinskog fakulteta David Geffen u Kaliforniji, koji nije bio uključen u studiju.

Istraživači Sveučilišta Michigan su proučavali oko 3600 hospitaliziranih pacijenata zbog srčanog udara ili nestabilne angine pectoris (boli uzrokovane lošim dotokom krvi u srce – često prethodi srčanom udaru). Jedna četvrtina pacijenata bili su pušači, bili su mlađi i imali manje zdravstvenih problema nego nepušači sa srčanim problemima.

Nepušači su prosječno imali 64 godine kada su dovezeni u bolnicu, usporedno s 55-godišnjim pušačima. Kada su u pitanju žene, nepušačice su prosječno imale 70 godina pri hospitalizaciji, a pušačice 57 godina.

Jednako tako, ustanovljeno je kako su nepušači u manjoj mjeri imali druge zdravstvene probleme povezane s rizikom od bolesti srca, uključujući povišenu razinu kolesterola, visoki krvni tlak ili šećernu bolest.

10 simptoma srčanog udara

Sve ove prednosti nepušenja, baš kao i mlađa dob nepušača, mogu objasniti zašto su osobe koje ne puše bile manje sklone smrti šest mjeseci nakon srčanog udara u odnosu na pušače.

“Nikad nije prekasno prestati pušiti, a dobrobiti se vide vrlo rano. Čak i unutar nekoliko dana od prestanka smanjuje se srčani rizik. S vremenom, unutar godinu-dvije, veći dio rizika od srčanog udara nestane. S gledišta koronarnog rizika, postoji trenutna dobrobit koja se nastavlja s vremenom”, objasnio je Fonarow.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Cardiology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo