Zdravlje

Zdravlje

Pušenje marihuane može dovesti čak i do agresije

Konzumacija marihuane može rezultirati pojavom maničnog ponašanja, depresija i agresivnosti upozoravaju znanstvenici.

Znanstvenici su pronašli poveznicu između korištenja marihuane i pojave raznih maničnih stanja, koji se mogu javiti u obliku hiperaktivnosti, problemima sa snom i agresije, te obmane da ih netko prati ili čuju glasove.

Rezultati ove studije koja se provodila na više od 2,000 ljudi su posebno alarmantni za sve mlade korisnike marihuane.

Voditelj istraživanja, Dr. Steven Marwaha, sa sveučilišta “Warwick” smatra da je kanabis droga “izbora” većine osoba mlađih od 18 godina. “Tijekom ovog kritičnog perioda za razvoj osobe, sve odgovorne osobe bi trebale pravovremeno upozoriti mlade koje su posljedice uživanja u marihuani.”

Studija se bavila promatranjem djelovanja marihuane na osobe koje su doživjele manični napad,a rezultati su objavljeni u časopisu “Affective Disorders”. Dr Marwaha smatra da konzumacija kanabisa predhodi ili se podudara s epizodama maničnog napada, a rezultati istraživanja sugeriraju da je povezana s novim simptomima manije kod korisnika ili da u velikoj mjeri pogoršava stanje kod osoba koje su prethodno dijagnosticirane sa bipolarnog poremećaja.

“Dosadašnje studije, iako ne opsežne, upućuju na poveznicu među konzumacijom kanabisa i maničnog poremećaja, što ukazuje na to da je ovo važno pitanje zapostavljeno u kliničkim ispitivanjima”, napominje Dr. Marwaha te zaključuje da se svakako trebaju provesti još mnoge studije koje bi pronašle nove, jače dokaze da upotreba marihuane vodi do ozbiljnih psihičkih poremećaja.

Izvor: www.dailymail.co.uk

Foto: Shutterstock

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo