Zdravlje

Zdravlje

Računalo – suvremena prijetnja vidu!

Rad za računalom postao je sastavni dio suvremenog radnog dana. Neizbježno, ta aktivnost napreže oči i uzrok je nizu problema s vidom.

Stručnjaci su im dali skupni naziv sindrom računalnog vida (eng. computer vision syndrome (CVS)). Dakle, CVS nije samo jedan problem s vidom.

Zašto je redoviti pregled očiju važniji nego što mislite?​

Simptomi CVS-a

Sindrom računalnog vida prepoznaje se po nizu simptoma. To su:

  • zamućen vid
  • dvostruka slika
  • suhe, krvave oči
  • iritacija očiju
  • glavobolje
  • bol u vratu ili leđima

jKako se stanje ne bi pogoršalo, potrebna je pravodobno dijagnosticiranje CVS-a te odgovarajuće liječenje, savjetuju oftalmolozi iz Poliklinike Bilić Vision u Zagrebu.

Uzroci i rješenja

Rad za računalom traži konstantno fokusiranje, pomicanje naprijed i nazad te praćenje onoga što gledate. Povremeno je potrebno pogledati i na papir te nastaviti pisati. Pritom se oči trebaju prilagođavati promjeni slika kako bi se u mozgu stvarala čista slika neophodna za pravilnu interpretaciju. Sve to od očnih mišića traži mnogo napora. Za usporedbu, rad za računalom očima je daleko naporniji od čitanja knjige. Naime, ekran računala dodatno zamara oči svojim kontrastom, odsjajem i treperenjem.

Problemi vida pri radu na računalu češće se pojavljuju kod osoba koje već pate od kratkovidnosti ili astigmatizma ili pak ne nose propisane naočale.

Rad na računalu postaje i sve zamorniji s godinama. Uzrok tomu je što očne leće sa starenjem postaju sve manje fleksibilne. Nakon 40. godine smanjuje se mogućnost fokusiranja na stvari koje vam se nalaze blizu ili daleko.

Zbog toga oftalmolozi Poliklinike Bilić Vision svim osobama starijima od 40 godina, preporučuju da jedanput godišnje naprave cjelovit pregled vida.

kdr. sc. Nadežda Bilić

Mnogi od njih dobit će recept za nošenje naočala ili leća, a oni kojima se ta oftalmološka pomagala ne uklapaju u stil života, preporučuje se laserska korekcija vida.

Tim se kratkim I bezbolnim zahvatom uklanjaju kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Budući da je uspješnost operacija metodom LASIK iznad 99 posto, iz dana u dan raste broj osoba zainteresiranih za operaciju.

“Osobe koje se žele podvrgnuti operaciji, trebaju imati navršenih 18 godina te zdrave oči, tj. ne smiju imati oboljenja mrežnice, ožiljke na rožnici, glaukom i druge očne bolesti“, ističe dr. sc. Nadežda Bilić iz Poliklinike Bilić Vision. Ta oftalmologinja iza koje je devetogodišnje iskustvo u laserskoj korekciji vida, otkriva da operaciji pristupaju ljudi različitih dobi i zanimanja.

Nakon operacije pacijent može mirno otići kući, a već nakon nekoliko dana se vraća radu na računalu i svojim ostalim uobičajenim aktivnostima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo