Rak dojke: lumpektomija korisnija od mastektomije - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rak dojke: lumpektomija korisnija od mastektomije

Rak dojke je najčešći uzrok smrti od raka žena u Hrvatskoj, a godišnje je uzrok smrti za preko 800 žena. Postoji nekoliko vrsta terapije: na raspolaganju su kirurško liječenje, radioterapija, kemoterapija, hormonsko liječenje i imunoterapija. Liječenje i prognoza raka dojke određuju se i opisuju s obzirom na dobivene stadije, uznapredovalost malignog procesa i opće stanje organizma, što će procijeniti liječnik.

U ovoj emocionalno stresnoj i zahtjevnoj situaciji istraživači Sveučilišta Duke imaju preporuku pacijenticama: nemojte se osloniti na mastektomiju (uklanjanje dojke). Naime, oni su ustanovili istraživanjem kako žene imaju veće izglede preživjeti rak dojke ako ne odaberu mastektomiju.

Žene starije od 50 godina kojima je uklonjena samo jedna kvržica (lumpektomija), a koje su nakon toga podvrgnute radioterapiji, imaju veće izglede preživjeti svoju malignu bolest za čak 20 posto u odnosu na žene koje su izgubile cijelu dojku.

Stručnjaci Sveučilišta Duke pregledali su zdravstvene papire preko 112.000 žena kojima je dijagnosticiran rak dojke između 1994. i 2004. godine, i to u ranom stadiju, ali nisu pratili žene u kasnom stadiju ove bolesti. Oko 55 posto je podvrgnuto konzervacijskom kirurškom liječenju, a 44 posto mastektomiji.Njihova je studija objavljena u časopisu Cancer.

Prevencija raka dojke

Konzumacija soje štiti od povratka raka dojke!

Pretilost pogoršava prognozu raka dojke

Stručnjaci ponudili formulu za zaštitu od raka dojke

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo