Zdravlje

Zdravlje

Rak kože sve više prijeti – ušima!

Stručnjaci su ustanovili kako se bazocelularni rak kože može razviti bilo gdje na uhu, uključujući i samu školjku, koja je prilično zaštićena od sunčevih zraka.

Kada govorimo o raku kože, najviše se priča o melanomu – najmalignijem obliku, no zapravo, najčešći oblik raka kože je bazocelularni karcinom. U pravilu se javlja na licu kao posljedica prekomjerne izloženosti sunčevim zrakama, a nedavno su američki znanstvenici ustanovili kako sve češće ovaj oblik raka prijeti našim – ušima!

Šalica kave može vas zaštititi od raka kože

Naime, nakon što su analizirali mjesto bazocelularnog karcinoma kod gotovo 3000 pacijenata, istraživači su zaključili kako je treća najčešća lokacija upravo na ušima.

Od ukupnog broja slučajeva raka, 39 posto javilo se na prednjoj strani uha, 37 posto na stražnjoj te 24 posto na rubu uha. Zatim su se koncentrirali na više od stotinu pacijenata kako bi detaljnije proučili lokaciju i vrstu raka kože na njihovim ušima. Točnije, proučili su 102 osobe sa 113 slučajeva raka kože, od kojih je 65 bilo bazocelularni karcinom, 45 karcinom skvamoznih stanica, jedan melanom, jedan maligni fibrozni histiocitom i jedan atipični fibroksantom (rijetki oblici raka kože).

Ustanovili su kako se bazocelularni rak kože može razviti bilo gdje na uhu, uključujući i samu školjku, koja je prilično zaštićena od sunčevih zraka. Najčešće se karcinom bazalnih stanica javio na vrhu prednje strane uha (30 slučajeva), na samoj školjci (18 slučajeva), na istom mjestu na stražnjoj strani uha (također 18 slučajeva) itd.


dijagram pojave bazocelularnog raka na uhu


Bazocelularni karcinom
ili karcinom bazalnih stanica je spororastući tumor kože koji se često javlja na dijelovima kože izloženim suncu. Manifestira se putem tankih, obojenih mrlja na koži i sjajne površine. Karcinom bazalnih stanica koji nastaje u najdubljim slojevima epidermisa često raste godinama bez ikakvog osjećaja neugode. Ako se ne liječi, raste dublje u tkivo gdje uništava temeljne strukture. Obično ne metastazira.

Bazocelularni karcinom je najčešći rak kože, a pretpostavlja se da u Hrvatskoj godišnje oboli oko 200 na 100.000 stanovnika. Javlja se kao posljedica prekomjerne izloženosti suncu i predstavlja oko 75 posto svih oblika raka kože kada je su u pitanju pripadnici bijele rase.

Rak kože na ušima češće se pojavio kod muškaraca (88 muškaraca, usporedno sa 14 žena), a istraživači smatraju kako je kratka kosa najizglednije objašnjenje, uz mušku nesklonost nanošenju kreme sa zaštitnim faktorom. S druge strane, stručnjaci su upozorili kako žene nisu imune na ovaj oblik raka, pogotovo ako imaju kratku i tanku kosu, svjetlu kožu ili ako kosu nose u repu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Skin Cancer Foundation Journal.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo