Rana mjesečnica povećava rizik od srčanih bolesti

zena-srcani-udar-bol-srce

Žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. pod većim su rizikom od razvoja ili umiranja od srčanih bolesti, nego žene koje su mjesečnicu dobile kasnije, tvrdi nova studija.

Britanski stručnjaci desetak su godina analizirali podatke oko 16 000 žena u srednjim i zrelim godinama. One ispitanice koje su mjesečnicu dobile prije 12. godine imale su 23 posto veće šanse od razvoja srčanih oboljenja, te 28 posto veći rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti. Iste ispitanice imale su, sveukupno gledano, 22 posto veću smrtnost od umiranja od kancerogenih oboljenja. 

MjesečnicaRezultati studije pokazuju kako, uzevši u obzir široku populaciju, žene koje su menstruaciju dobile ranije, imaju veće šanse od razvoja nekih zdravstvenih tegoba i bolesti. "Rezultati također žele upozoriti na činjenicu kako žene koje su mjesečnicu dobile ranije, djelomice, imaju veću količinu tjelesne masnoće, rekla je autorica studije, doktorica Rajalakshmi Lakshman sa sveučilišta Cambridge.

"Žene koje spadaju u navedenu grupu trebaju se držati mjera opreza i paziti na težinu", naglašava Lakshman.

I ranije su studije pokazale kako dobivanje prve mjesečnice ranije u životu, također utječe na zdravlje kasnije u životu. Primjerice, norveška studija pokazala je kako su žene koje mjesečnicu dobiju prije 12 godine, pod većim rizikom od smrtnosti tijekom idućih 37 godina, nego one žene koje mjesečnicu dobiju tek oko 14. godine.

Druga je studija povezala rane mjesečnice s povećanim rizikom od dijabetesa – ovo se također pripisuje činjenici kako takve žene imaju viši indeksa tjelesne mase. 

No, u glavnoj studiji, visok indeks tjelesne mase samo je djelomično odgovoran za vezu između rane mjesečnice i povećanog rizika od kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti. Studija je uključila 15 807 žena starih između 40 i 79 godina koje su praćene tijekom 13 godina. Tijekom tog vremena, 3 888 ispitanica razvilo je neku vrstu srčanih oboljenja;1 903 žena je umrlo, uključujući 640 ispitanica od kardiovaskularnih bolesti i 782 od raka.

Rana menstruacija povezana je s kardiovaskularnim bolestima i nakon što su u obzir uzeti drugi faktori, poput dobi, indeksa tjelesne mase, pušenja, navika vježbanja i obrazovanja.  
Također, ranija menstruacija povećava rizik i od visokog krvnog tlaka i kolesterola, što su, opet, čimbenici koji utječu na pojavu srčanih oboljenja.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. 

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!