Zdravlje

Zdravlje

Razina protetičkih pomagala u Hrvatskoj ispod razine EU, pretekli nas Makedonija i Srbija

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije i KBC Zavodom za rehabilitaciju i ortopedska pomagala održan je 5. skup „Inovacije u protetici i rehabilitaciji”.

Cilj događanja je objedinjavanje struke, donosioca javnih politika i korisnika kako bi se prikazali noviteti u protetici i isti implementirali u suvremeni popis ortopedskih pomagala HZZO- a.

Inovacijama želimo skrenuli pozornost na lošu opskrbu ortopedskim pomagalima u RH. Više od 40 pomagala s te liste su zastarjela i više pripadaju muzejskim eksponatima nego zdravstvenom sustavu. Ortopedska pomagala imaju za cilj nadomjestiti tjelesni nedostatak i omogućiti osobi integraciju u zajednicu. Prema Konvenciji OSI države potpisnice su duže osigurati dostupnost kvalitetnim pomagalima u okviru materijalnih mogućnosti i napretku tehnologije. Razina pomagala u Hrvatskoj je ispod razine EU i bitno smo lošiji od zemalja u okruženju. Da nisam bila u mogućnosti sama financirati protezu, nikada se ne bih odlučila biti majka, rekla je četverostruka paraolimpijka Ana Sršen i predsjednica udruge UAZ.

Na događanju su predstavnici ortopedskih kuća Ottobock i Össur predstavili najnovija protetička dostignuća iz područja bionike: proteze ruke Bebionic i sustav Myo plus te aktivno koljeno Power Knee.

Myo Plus je nova generacija kontrolnog sustava proteze koja omogućava intuitivno upravljanje protezom, pa korisnik doslovno mislima može utjecati na svaki pokret.

“Nažalost takva tehnologija je rijetko kome dostupna jer se ne nalazi na listama HZZO-a. I u drugim poručjima protetike stanje nije ništa bolje. S opskrbom s natkoljeničnim protezama prestigle su nas Slovenija, Makedonija i Srbija. Rješenje vidimo u udovoljavanju individualnim potrebama što je u duhu Konvencije i temeljnih ljudskih prava. Danas smo u prezentacijama ortopedskih tehničara mogli vidjeti kako najsuvremenija pomagala omogućuju kvalitetan život. Štednja na ortopedskoj opskrbi je najskuplja opcija za zdravstveni sustav što se može i izračunati. Struka, Pravobraniteljica za osobe sa invaliditetom i Hrvatski paraolimpijski odbor podržavaju nastojanja UAZ-a, te prepoznaju neadekvatna pomagala kao prepreku u uključivanje u sportsko rekreativne i zdravstveno usmjerene aktivnosti”, zaključila je Sršen.

Domaćin događaja V.D. predstojnik Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala dr. sc. Neven ištvanović je istaknuo da problemi prozlaze iz financijskih i ponajviše administrativnih ograničenja.

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica gospođa Ljubica Lukačić koja je govorila o Zakonu o osobnoj asistenciji koji je prije nekoliko dana upućen na e-savjetovanje. Istaknula je nastojanja države za zapošljavanjem osoba s invaliditetom i osvrnula se na zapošljavanje OSI po ravnopravnim uvjetima od strane MUP HR. Pozvala je OSI da se prijave na buduće natječaje.

Kao članica Povjerenstva rekla je kako kontinuirano ukazuje na nelogičnosti u opskrbi ortopedskim pomagalima o čemu je razgovarala s ravnateljem HZZO-a dr. med. spec. Lucijanom Vukelićem. 

Udruga je okupljenim članovima, donositeljima odluka, lječničkoj struci i predstavnicima ortopedskih kuća predstavila svoja dva projekta – Trkački kamp START i plesnu školu koju organiziraju za osobe sa amputacijama u suradnji s TV zvijezdom Markom Mrkićem i njegovom plesnom školom Lijeva&Desna.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo