Riblje ulje čuva srce od oboljenja

srce, stetoskop

Istraživači su došli do rezultata da se stanovnici Japana lakše bore protiv srčanih oboljenja zbog česte konzumacije ribe i ribljih ulja, te isto tako mole stanovnike svijeta da slijede njihov primjer.

Prema studiji provedenoj od strane sveučilišta u Pittsburgu, a objavljenoj u časopisu Heart, muškarcima u srednjim godina u Japanu rjeđe se otkriva kalcifikacija koronarnih arterija, što pak uzrokuje bolesti srca. Ova situacija se razlikuje od zdravstvene slike muškaraca istog godišta u Americi, što se povezuje s većom konzumacijom omega-3 masnih kiselina pronađenih u ribama.

"Naše studije indiciraju da razina unosa omega-3 masnih kiselina iz ribe mora biti visoka kako bi štitila organizam od potencijalnih srčanih oboljenja“ kaže voditelj studije Akira Sekikawa. Omega-3 masne kiseline iz ribe mogu spriječiti razne upale i zakrečenje krvnih žila.

Istraživači su proveli studiju u kojoj su promatrali muškarce iz Japana, Hawaiia i Philadelphie, njih 300, kako bi pronašli što više faktora koji utječu na kardiovaskularno zdravlje, a uključivalo je pušenje, alkohol, razinu kolesterola u krvi, te razinu šećera i krvni tlak. Zaključak studije je da muški stanovnici Amerike imaju čak tri puta veće šanse da im se dogodi kalcifikacija koronarnih arterija od onih iz Japana. Uz ovu informaciju spomenimo da je razina omega-3 masnih kiselina u krvi Japanaca bila viša za ćak 100 od ispitanika iz Amerike.

A. A. 

 Prati nas na Viber Public Chatu!