Zdravlje

Zdravlje

Riješite se nesanice i riješit ćete se depresije

Ako vas istovremeno muči nedostatak sna i depresija, pozabavite se prvo nesanicom. Naime, ovaj korak će također riješiti depresiju, savjetuju kanadski istraživači.

Depresivne osobe koje muči nesanica mogle bi imati više zdravstvenih dobrobiti od razgovora sa stručnjakom nego propisivanja lijekova za čvršći san, a istovremeno bi mogle udvostručiti svoje izglede za pobjedu nad depresijom, najčešćim poremećajem zdravlja mentalne prirode u svijetu.

Ova je studija samo jedna u nizu koje provode istraživači Sveučilišta Ryerson iz Toronta i koje će objaviti sljedeće godine. Naravno, slažu se kako je potrebno provesti još istraživanja da bi se njihovi rezultati potvrdili, a ako tome bude slučaj, mogao bi se dogoditi značajan pomak u načinu kako se depresija liječi. Kako stoji u novinama The New York Times, ovaj korak ima potencijala postati najvećim napretkom u liječenju depresije od uvođenja Prozaca 1987. godine.

Iako znanstvenici znaju već neko vrijeme kako depresija i problemi sa snom idu “ruku pod ruku”, prema najčešćoj teoriji nesanicu uzrokuje depresija. No, sada se pogled na ova dva stanja mijenja, a najnovija istraživanja pokazuju kako bi problemi sa snom mogli biti u pozadini depresije.

Studija je uključivala 66 depresivna ispitanika koji su tretirani za nesanicu bez lijekova – samo razgovorom sa stručnjakom, i to četiri puta tjedno kroz razdoblje od osam tjedana. Ispitanici su slijedili date upute – npr. svako jutro su se budili u isto vrijeme, ustali su se iz kreveta kada nisu mogli zaspati i nisu smjeli jesti, čitati ili gledati televiziju te nisu drijemali tijekom dana.

Od ukupnog broja ispitanika koji su dobro reagirali na terapiju za nesanicu depresija se povukla kod čak 90 posto osoba, neovisno o tome jesu li bili na antidepresivima ili placebu. Usporedbe radi, upola manje ispitanika koji nisu dobro reagirali na terapiju razgovorom za nesanicu uspjelo je pobijediti depresiju.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo