Zdravlje

Zdravlje

Riješite se vode koja se ljeti nakuplja u tijelu

Nakupljanje vode i napuhavanje može biti izazvano zbog hrane koju jedete, ali dodatne tekućine koja se nakuplja u tijelu.

Smatra se kako se nakupljanje vode događa zbog zadržavanja tekućine u krvožilnom sustavu i kožnom tkivu. Ovo predstavlja veliki problem za mnoge ljeti kada je vruće i suho vrijeme, a definitivno nas ne priprema za kupaći kostim na plaži. Promjenom životnih navika možete jednostavno smanjiti tekućinu u organizmu i olakšati si ljetovanje.

Jedite svježe voće i povrće

Već dobro poznata priča kako je voće i povrće puno vitamina i minerala koji čiste tijelo. No, najvažnije je da sadrže antioksidanse koji samom organizmu pomažu u detoksikaciji od zadržavanja dodatne tekućine.

Jedna banana na dan

Kalij smanjuje napuhavanje, a banane su bogate njime. Kada je razina kalija niska, tijelo zadržava dodatni natrij koji nakuplja tekućinu. Ako niste ljubitelj banana pokušajte i ostale namirnice pune kalija poput rajčica, gljiva ili lososa.

Držite noge visoko

Kada god stignete pokušajte noge držati u vodoravnom položaju kako se dodatna tekućina ne bi nakupljala u gležnjevima. Također, stalno premještanje položaja nogu potiče cirkulaciju i smanjuje zadržavanje vode.

Probajte s koprivom

Kopriva je tradicionalni lijek za razne probleme, uključujući bolove u zglobovima, smanjenje temperature i čišćenje tijela od toksina te tekućine.

  Smanjite natrij

  Sol sadrži visoke količine natrija, zato smanjite svakodnevni unos soli. Natrij privlači na sebe vodu te se tako duže zadržava u tijelu.

   Ne zaboravite peršin

   Ovo povrće je prirodni diuretik te čisti krv, stimulira cirkulaciju, izbacuje toksine iz tijela putem bubrega. A čini i vaš zadah boljim!

   Kalcij je važan mineral

   Stručnjaci ističu da 1200mg kalcija na dan smanjuje zadržavanje tekućine kao što ublažava simptome PMS-a. Dodatak magnezija (400g) također smanjuje tekućinu u tijelu.

    Odmorite se

    Napokon ste dočekali godišnji i vrijeme je odmora. Stres uzrokuje brojne tjelesne poremećaje, a zadržavanje tekućine je jedan od njih. Vrijeme je da stanete i duboko udahnete.

    Smanjite unos kofeina i alkohola

    Iako su prirodni diuretici, prevelika konzumacija može izazvati dehidraciju i pogoršati zadržavanje vode. Smanjite unos kave, čaja, alkohola i zašećernih pića.

     Svakodnevna tjelovježba

     Vježbajte! Kretanje potiče cirkulaciju, rad mišića kao i svih organa.

     Razgovarajte s liječnikom

     Ako vam svi ovi savjeti ne pomažu i zadržavanje vode postaje problem za obavljanje svakodnevnih obaveza, posjetite liječnika. Napravite pretrage krvi jer bolesti i manjak proteina, kalcija, magnezija te vitamina B1, B5 i B6 može dovesti do nakupljanja tekućine. 

     Smanjite kiselinu u želucu na prirodan način

     M.S.

     Foto: Shutterstock

      Ordinacija preporučuje

      card-icon

      Zdravstveni adresar

      S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

      card-icon

      Baza bolesti

      Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

      Možda će vas zanimati i ovo