Zdravlje

Zdravlje

S ovih 5 pitanja dermatolozi se svakodnevno susreću! Evo i odgovora

Shutterstock

Je li u pitanju alergija na make-up, zašto koža na vjeđama burno reagira, ne možete nositi gumene rukavice… vjerujemo da ste se prepoznali barem u jednom od ovih problema. Provjerite što vam savjetuju stručnjaci!

1. Što kad teški oblik ekcema napadne vaše vjeđe?

Imate li genetski uvjetovanu sklonost k ekcemu, vaša će koža puno jače reagirati na preparate za njegu lica.

Koža na očnim vjeđama je najtanja, što znači i najosjetljivija. Što više proizvoda za njegu kože koristite, to je veća vjerojatnost da će ona reagirati na brojne sastojke u tim proizvodima, a rezultat toga može biti crvenilo i ljuštenje kože na vjeđama.

Očne alergije: Kako lakše prebroditi najteže razdoblje?

Dakle, vjerojatno ne možete sve krivnju svaliti na jedan proizvod – tu je vaš šampon za kosu (koji uvijek završi u očima), sredstvo za čišćenje lica, hidratantna krema, podloga za nanošenje pudera…

Problem nastaje kad tanku kožu vjeđa istovremeno napadnete s više iritanata koje sadrže svi nabrojani proizvodi. Dodajte tome još i mali postotak vlage u zraku na radnom mjestu gdje provodite veći dio dana i biti će vam jasno da svojoj koži niste dali šansu.

Želite li saznati na koje sastojke reagira koža na vašim vjeđama za početak prestanite koristiti sve beauty proizvode koje imate u kupaonici. Nabavite dermatološki šampon bez mirisa u ljekarni i s njime perite kosu, a za lice koristite samo jednu vlažnu kremu, također bez mirisa. Nakon nekog vremena počnite svaki tjedan uvoditi u svoju jutarnju rutinu po jedan proizvod koji ste ranije koritili. Tako ćete najlakše saznati koji od proizvoda smetaju vašoj koži, a koje možete i dalje koristiti.

2. Mogu li uobičajeni sastojci u šamponima za kosu uzrokovati alergijski osip?

Alergijske reakcija na šampon za kosu obično se javljaju u području očnih vjeđa, vrata, ušiju, ramena prije nego na koži glave. Metilizotiazolinon (MI) je konzervans koji često sadrže kozmetički proizvodi, a koji je jedan od ozbiljnijih uzročnika alergijskih reakcija na koži. Ovaj sastojak mogao bi biti krivac i za vaš dermatitis.

Premda su proizvođači zbog pooštrenih zakona ograničili upotrebu Metilizotiazolinona u svojim proizvodima, on se u manjim koncentracijama i dalje može pronaći u gelovima za tuširanje, šamponima pa čak i u deterdžentima za pranje rublja.

Stručnjaci otkrivaju zašto biste trebali staviti šećer u šampon!

Muče li vas alergijske reakcije na koži, za početak izbacite iz svog doma sve proizvode koji sadrže MI. Nastave li se ponavljati i nakon toga, posjetite svog dermatologa.

3. Može li aloe vera izazvati alergijsku reakciju?

Ljudi često pretpostavljaju da je sve što je „prirodno“ i “biljno” dobro za njih. No, botanički proizvod za kožu je jednostavno bilo koja formulacija u kojoj biljna komponenta ima terapeutska svojstva ili daje proizvodu okus ili miris.

Premda je stopa alergije na botaničke proizvode za kožu niska, oni su česti uzrok iritacijskog kontaktnog dermatitisa koji se očituje kao crvenilo, žarenje, oteklina ili svrab na koži.

Aloe vera trebala bi smiriti kožu, a ne izazvati reakciju Ipak, neka su mjesta na koži, poput one na vjeđama, vrlo tanki i osjetljivi. Ukoliko aloe verom pokušate smiriti neku drugu alergijsku reakciju, moguće je da izazovete još burniju reakciju kože.

Seboreična koža lica

4. Što kad je koža  ruku nakon gumenih rukavica crvena i svrbi?

Kontaktni dermatitis sve je učestaliji medicinski problem, a obično se s njim bore osobe koje prečesto koriste sapun, deterdžente ili gumene rukavice. Rjeđe je u pitanju istinska alergijska reakcija na kemikalije.

Razlikujemo iritacijski kontaktni dermatitis i alergijski kontaktni dermatitis, a uzrokuje li kemikalija nadražujuće djelovanje ili alergijsku reakciju, otkrit će vaš dermatolog posebnim testovima.

Iritacijski kontaktni dermatitis može se pojaviti zbog čestog pranja ruku i nošenja rukavica. Važno je da se tijekom testiranja isključi prava alergiju na sastojke sapuna ili gume kao uzrok. Ako je test negativan, vjerojatno je u pitanju iritacijski kontaktni dermatitis. Liječenje za ovo stanje uključuje smanjenje izloženosti iritantu i liječenje ekcema odgovarajućim lijekovima.

5. Kako znati je li u pitanju alergija na make-up za oči?

Budući da je koža oko očiju najtanja na tijelu, lako ju je nadražiti kozmetičkim proizvodima za njegu i uljepšavanje, oftalmičkim lijekovima i bilo čime što nanesemo na kožu u blizini očiju. Imate li genetsku sklonost ekcemu ​​ili dermatitisu, biti ćete skloniji razvoju iritacije oko oka.

Nemojte nikad nanositi na lice kremu namijenjenu rukama ili tijelu jer imaju drugačiju formulu, a koncentracije možda nisu namijenjene osjetljivijim područjima lica i očiju.

Uvijek birajte proizvode koji su bez mirisa. Zapamtite da mnoge linije s oznakom “osjetljiva koža” ili “hipoalergijski” mogu još uvijek sadržavati alergene ili iritante u svojim formulacijama, stoga potražite potpuni popis sastojaka.

Ako se ljuštenje i svrbež nastave, obratite se dermatologu, jer ste možda razvili alergijski kontaktni dermatitis na neki od sastojaka (ljuskava, crvena koža koja svrbi uslijed reakcije na kemikaliju). Alergijski kontaktni dermatitis na miris vrlo je rijetka pojava tako da je vjerojatnije da je u pitanju iritacija kemikalija u proizvodima za njegu kože i šminke.

Kome se obratiti kada počnu problemi s očima?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo