Spriječite oticanje stopala i gležnjeva konzumacijom svježih namirnica te izbjegavanjem hrane bogate natrijem. Ukoliko već niste, uključite tjelovježbu u dnevnu rutinu, ali ne zaboravite razgovarati sa svojim liječnikom o liječenju temeljnih uzroka edema.
U vašem organizmu odvijaju se brojni fiziološki procesi, a kada se neki od njih poremeti to može dovesti do prekomjernog nakupljanja tekućine u donjim dijelovima ekstremiteta, kao što su stopala i gležnjevi.
Nakupljena tekućina u organizmu (edem) može biti posljedica ne samo ozbiljnih stanja kao što su bolest jetre, zatajenje bubrega i zatajenje srca, nego i zdrave trudnoće, dugotrajnog sjedenja i pretjeranog unosa soli.
Oticanje nogu može biti simptom srčanog oboljenja
Navedena medicinska stanja zahtijevaju savjetovanje s liječnikom i liječenje uzroka naticanja. Međutim, i sami možete pomoći promjenom životnih i prehrambenih navika.
5 jednostavnih načina kako smanjiti unos soli u organizam
Ograničite unos soli
Znanstvenici podsjećaju na pravilo koje kaže „voda slijedi sol“ ili drugim riječima – ako se u tkivima nakuplja sol, nakupljat će se i voda. Hrana koja uzrokuje oticanje nogu sadrži velike količine soli, a tu osobito ubrajamo konzerviranu i ukiseljenu hranu, brzu hranu, razne pikantne umake i drugu industrijski procesuiranu hranu. Udio soli u hrani koju kupujemo u trgovinama nije lako detektirati, stoga biste trebali pažljivo čitati deklaracije i konzumirati isključivo nisko prerađenu hranu koja ne sadrži više od 5 sastojaka.
6 znakova da vam nedostaje kalija
Konzumirajte kalij
Srećom, postoje i namirnice koje ublažavaju sindrom otečenih nogu i gležnjeva. Konzumiranje kalija, minerala koji uravnotežuje raspodjelu soli kroz stanice u tijelu, može pomoći u sprečavanju zadržavanja soli i vode. Hrana bogata kalijem uključuje banane, špinat, avokado i krumpir. Premda su brojni škrobni proizvodi bogati kalijem, često imaju viši glikemijski indeks koji povećava razinu inzulina, što opet dovodi do zadržavanja soli u organizmu. Zato ih treba konzumirati povremeno i umjereno.
Znanstvenici iz Škole javnog zdravlja na Sveučilištu Harvard tvrde da je idealna hrana siromašna solju, bogata kalijem i ima niži glikemijski indeks. Pritom preporučuju da dnevno u organizam unesete najmanje 4700 miligrama kalija. Prije toga se posavjetujte sa svojim liječnikom jer neka medicinska stanja povezana s naticanjem stopala zahtijevaju prehranu s ograničenim unosom kalija.
Zdravstvenim dobrobitima borovnica nema kraja
Domaći lijekovi za natečena stopala
Nije naodmet isprobati neke od lijekova iz kućne radinosti – na prirodnoj su bazi i nemaju nuspojava. Pokušajte s pripravcima na bazi borovnica, maslačka i sjemnki grožđa.
Borovnice sadrže antioksidans koji pospješuje protok krvi u organizmu te mogu biti dobar odabir za ublažavanje oteklina uslijed upalnih procesa. Ukoliko uzimate terapiju za razrijeđivanje krvi, nemojte ih konzumirati.
Maslačak djeluje kao diuretik, odnosno pojačava izlučivanje urina, pomažući pri uklanjanju tekućine iz tijela, ali trebalo bi ga izbjegavati ako uzimate lijekove diuretike.
Ekstrakt sjemenki grožđa može pomoći kod naticanja do kojeg dolazi zbog kronične venske insuficijencije koja uključuje vene nogu koje ne vraćaju učinkovito krv u srce uzrokujući pritom naticanje nogu.
Sličan učinak na nakupljenu vodu u organizmu imaju šparoge, peršin, repa, grožđe, grah, lisnato povrće, ananas, bundeva, luk, poriluk i češnjak.
Što još možete učiniti?
Nove prehrambene navike možda neće biti dovoljne za rješavanje problema natečenih nogu i treba ih promatrati kao nadopunu drugim promjenama u načinu života.
Da biste se riješili nakupljene tekućine u organizmu, svakodnevno hodajte ili se bavite tjelovježbom. To potiče protok krvi natrag u srce i drenažu limfnog sustava, koji može poslužiti kao spremnik viška tekućine. Podizanje nogu iznad srca također je sjajan način da se pomogne otpuštanju tekućine iz nogu. Kompresijske čarape i masaža nogu u smjeru srca također su korisne kućne metode za natečene noge.
Oticanje nogu – kako nastaje i kako se liječi?
M. R. S.
Foto: Shutterstock