Signali koji otkrivaju da ipak pijete previše vode, a neke posljedice mogu biti i opasne - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Signali koji otkrivaju da ipak pijete previše vode, a neke posljedice mogu biti i opasne

Shutterstock

Vodu morate piti, ali ne i pretjerivati

Vjerojatno znate da postoje posljedice ako pijete previše alkohola ili gaziranih napitaka, ali možda niste znali da možete popiti i previše vode. Iako se čini kontradiktorno jer je voda potrebna svima za život, ipak je istina – pretjerivanje u dobrim stvarima može biti nezgodno.

Koliko vode treba piti?

Unos vode ovisi o tome gdje živite odnosno klimatskim uvjetima, godišnjem dobu, o tjelesnoj masi, zdravstvenom stanju, o tome koliko ste aktivni. Preporuke za dnevnu potrebu tekućine (uključujući vodu kao i ostale tekućine unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0  litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura zraka, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vrijeme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene tjelesne temperature, proljeva, povraćanja). Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tijekom cijelog dana. Čaša mlake vode ujutro potiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju crijeva, stoji na stranicama

Može li nas za vrućina rashladiti topli čaj? Možda mislite da znate odgovor, ali iznenadit ćete se

A kako sve tijelo može gubiti vodu? 

Tijelo gubi vodu disanjem (oko 1,5 litre), znojenjem, mokrenjem (oko 1 litre), pražnjenjem crijeva, ali i povraćanjem ili krvarenjem. Svu tu izgubljenu tekućinu potrebno je nadoknaditi kako bi tijelo i dalje dobro funkcioniralo. Prvi znakovi blage dehidracije (nedostatka tekućine u organizmu) su umor, razdražljivost, nervoza, slabost, glavobolja, smanjena koncentracija, suha usta, suha koža, tamna mokraća.

Smanjeni unos tekućine smanjuje volumen krvi, a tako se smanjuje prijenos hranjivih tvari, hormona, kisika i remeti normalno funkcioniranje svih stanica u našem tijelu. Osobe koje piju nedovoljno vode ili ne nadoknađuju gubitak tekućine imaju povećan rizik taloženja soli i stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči; povećan rizik za poremećaje mentalnih funkcija, probavne i srčane tegobe.

Otkrijte pijete li previše vode

Iako sva tekućina koju pijete ne mora biti voda, ne biste trebali pretjerivati sa slatkim napicima. Ako niste sigurni da pijete dovoljno tekućine, upitajte se osjetite li često žeđ, a ako je odgovor pozitivan, vjerojatno pijete premalo. Isto tako možete provjeriti i urin, ako je svijetle boje i čist, vjerojatno ste pazili na dovoljan unos tekućine.

Češće se javlja problem nedovoljne hidracije od poblema pretjeranog ispijanja vode, ali ipak se može i to dogoditi i može biti opasno. Bubrezi mogu izbaciti određenu količinu vode, a ako pijete pretjerano, to može voditi do stanja koje je opasno po život a naziva se hiponatrijemija. Radi se primarno o stanju poremećaja ravnoteže vode u organizmu. Radi se o apsolutnom ili relativnom višku vode u usporedbi s ukupnim natrijem u organizmu

Kako izgleda obrana kože od sunca kroz hranu? Pomažu dva neodoljiva recepta

Ovo su signali koji otkrivaju da pijete previše vode

Iako se rijetko događa da se pretjera u ispijanju vode, to se može dogoditi sportašima koji će se truditi svim silama da popiju dovoljno tekućine kako bi mogli dati bolje rezultate. Prema pisanju Healthline portala, osobe koje imaju bolesti bubrega, jetre ili srca mogu češće iskusiti pretjeranu hidraciju.

Pa kako znati da ste popili previše vode? Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode, je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija.

Ozbiljniji signali ukljućuju grčenje mišića ili osjećaj slabosti u mišićima. Može doći i do napada te gubitka svijesti, a važno se u ovom slućaju obratiti liječniku.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo