Zdravlje

Zdravlje

Simptomi demencije se obično javljaju ovim redoslijedom, važno ih je zapamtiti

Na ove rane simptome demencije upozoravaju stručnjaci.

Rana dijagnoza demencije može voditi i do boljeg liječenja bolesti, upozoravaju liječnici, pa je iznimno važno na vrijeme primijetiti i prepoznati simptome. 

“Procjenjuje se da oko 55 milijuna osoba diljem svijeta trenutno pati radi Alzheimerove bolesti i ostalih uzroka demencije, a procjenjuje se da će do 2030. godine ta brojka porasti na 78 milijuna, a 2050. i do 139 milijuna osoba”, navodi Andrew Budson, liječnik endokrinolog. 

“Jednostavno nema dovoljno neurologa, psihijatara i neuropsihologa koji bi uspjeli dati dijagnozu svim osobama koji pate radi kognitivnog propadanja i demencije. Liječnici opće prakse će morati preuzeti vodstvo po ovom pitanju”, dodaje. Ovo su najčešći signali demencije koje treba zapamtiti i pratiti, a njih ističu liječnici. 

Afazija je posljedica oštećenja mozga, a može se prepoznati po 3 simptoma

Gubitak pamćenja 

Dok neki oblik gubitka pamćenja, poput traženja ključeva od automobila, nije signal za paniku, dramatične promjene u pamćenju mogu biti simptom demencije. “Meni je važno to znati kada želim doći do dijagnoze. Pritom uvijek pitam je li došlo do velikih promjena u pamćenju i razmišljanju? Je li došlo do promjena zbog kojih se osoba više ne osjeća dobro?”, navodi dr. Samantha Holden. 

Zbunjenost 

Upravo je ovo jedan od ranih simptoma demencije i možda se neće javiti prvi. “Osjećaj zbunjenosti je čest problem kod osoba starijih od 65 godina. Propadanje normalnih kognitivnih aktivnosti može biti akutna ili kronična te progresivna. Kod starijih osoba, može biti i simptom delirija ili demencije, iako se može i povezati sa psihozama i poremećajima, poput velike depresije”, stoji na stranicama American Familiy Physician, a rezultati su to medicinskog istraživanja. 

Problemi sa spavanjem 

Poremećen san je usko povezan s demencijom, a neki će ove simptome doživjeti i puno godina prije nego se postavi dijagnoza. 

“Možemo dijagnosticirati probleme sa snom kroz promatranje sna kod osobe. Postoje velike šanse da će se kod njih razviti upravo Demencija Lewyevih tjelešaca, a to je kronično kognitivno propadanje i radi se o 3. najučestalijoj demenciji. Obično nastaje u starijih od 60 godina, ili do Parkinsonove bolesti.”, pojasnio je neurolog James Leverenz. 

“Obično kada imam pacijenta i pitam ga upravo ima li probleme sa snom, često će partner osobe reći da ih ima već nekoliko godina”, dodaje. 

Kako vam psiholozi mogu pomoći da živite bolji život – sve što trebate znati

Halucinacije 

Demencija može uzrokovati da osoba vidi stvari koje nisu u blizini, upozoravaju liječnici. Dr. Leverent dodaje kako to postaje problem kada osoba počne vjerovati da su halucinacije stvarne te kako se mora problem rješavati ako osoba misli da mora zvati policiju kako bi se stvar riješila ili ako je toliko uplašena da ne može zaspati. 

Što je toliko smiješno?

Gubitak mogućnosti da se razumije šala može biti jedan od ranih simptoma demencije. “Ako primjećujete da vam se promijenio smisao za humor u velikoj mjeri, možda je vrijeme da posjetite liječnika radi savjeta, ali i liječenja”, savjetuje dr. Katie Pucekering, savjetnica za Alzheimerovu bolesti. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo